Grote aardbevingsoefening Zuidwolde goed verlopen

ZUIDWOLDE - Het dorp Zuidwolde was zaterdag het toneel van een grote aardbevingsoefening. Daarbij werden veel Lotus-slachtoffers ingezet.

Er werden calamiteiten nagebootst die hun oorzaak kunnen hebben in een grote beving van schaal 4,5 tot 5 op de Schaal van Richter. Mensen raakten bekneld, het mobiele netwerk viel uit, er ontstond een gaslek, een brug raakte ontwricht en een steiger stortte in. Er ontstond zelfs de noodzaak om het getroffen gebied met een onbemand vliegtuig te verkennen. De oefening is goed verlopen, volgens de Veiligheidsregio Groningen. Zo'n tweehonderd inwoners, hulpverleners en Defensiemedewerkers hebben meegedaan. „Het was een zeer waardevolle dag, zowel voor de inwoners als voor de professioneel hulpverleners, vertelde een woordvoerder van de veiligheidsregio.

De inwoners van het dorp waren vanzelfsprekend vooraf van de oefening op de hoogte gesteld, maar waren niet ingelicht over hoe ze moesten handelen. Eind november wordt de oefening geëvalueerd met de Groningse burgemeesters.