Klachten over lawaai van de buren toegenomen tijdens pandemie

shutterstock

Tijdens de pandemie is het aantal meldingen van burenlawaai fors toegenomen. Overigens groeide niet alleen het aantal meldingen van geluidsoverlast door buren. Ook overlast door rondhangende jongeren nam toe.

Het valt eenvoudig te verklaren; de lockdown leidde ertoe dat jongeren vaak geen kant op konden om te ontspannen en tijdens de pandemie zijn we veel vaker thuis. Daarbij wordt geluid veel eerder als storend ervaren tijdens het werk, dan wanneer men datzelfde geluid hoort tijdens het bekijken van een film in de avond. De verwachting is dat het aantal meldingen niet snel weer zal dalen, nu hybride werken de nieuwe norm wordt.

Geluidsmeting uit laten voeren in huis

Een nadeel van burenlawaai is dat hier een sterk subjectieve component in zit. Wat door de één als bijzonder hinderlijk wordt ervaren, zal door iemand anders als een normaal leefgeluid worden aangemerkt. Daar komt bij dat men conflicten met de buren uit de weg wil gaan. Om een goede basis te hebben bij het indienen van een melding, is het verstandig om een professionele geluidsmeting uit te laten voeren. Er zijn verschillende organisaties die hier hulp bij aan kunnen bieden. Middels professionele apparatuur meten zij het geluidsniveau wat door buren of andere omwonenden geproduceerd wordt. Op basis van de resultaten van zo’n meting kan vervolgens beoordeeld worden of er daadwerkelijk sprake is van geluidsoverlast.

Gesprek aangaan met de buren vaak als lastig ervaren

Zoals reeds genoemd wil men ieder conflict met de buren uit de weg gaan. Liever een goede buur, dan een verre vriend. Het maakt dat het voor veel mensen behoorlijk lastig is om het gesprek aan te knopen. Hoe reageert een buur op mijn verzoek het geluid zachter te zetten? Is het mogelijk om samen tot een compromis te komen? Wordt er niet direct over mij geroddeld als ik een melding van geluidsoverlast indien? Enzovoorts. De resultaten van een professionele geluidsmeting maken het makkelijker om het gesprek aan te gaan. Je kunt immers direct objectief aantonen dat er sprake is van overlast.

Geluidsoverlast kan nare consequenties hebben

Het is zelfs sterk aan te raden om bij objectief gemeten geluidsoverlast het gesprek aan te gaan. Geluidsoverlast kan leiden tot gehoorschade. Bij een geluidsproductie van 80 dB kan na verloop van tijd schade optreden. Dit geldt voor een langdurige blootstelling aan dit geluidsniveau. Gaat het om een veel harder geluid? In dat geval kan er direct gehoorschade optreden. Tijdens een geluidsmeting zal je hier meer over verteld worden. Reden genoeg om tijdig melding te maken van burenlawaai en een gesprek niet uit de weg te gaan. Je kunt ook besluiten melding te maken bij de gemeente of wijkagent, om samen met hen het gesprek aan te knopen.