'Toen de trein ook nog scheef hing, brak de pleuris uit.' Trein tussen Delfzijl en Groningen zit zo vol dat machinist niet eens meer kan stoppen

De 14-jarige dochter van Bianca Drenth uit Bedum stond woensdagochtend doodsangsten uit in de trein van 07.52 uur, van Delfzijl naar Groningen. De trein zat zo vol dat de machinist niet meer kon stoppen bij station Sauwerd. Eén persoon viel flauw door de drukte.

Bianca, die al twee keer eerder bij Arriva aan de bel trok omdat de trein vanaf Bedum standaard stampvol zit, liet het er niet bij zitten en riep Groningers op sociale media op zich te melden met soortgelijke ervaringen als die van haar dochter. Arriva zocht daarop contact met haar. Bianca: ,,Ze zijn er van geschrokken en willen mijn dochter compenseren. Dat is hartstikke leuk, zei ik, maar wat gaan jullie veranderen? Het had hartstikke fout kunnen gaan”.

Iedere dag bomvol

Een treinstel kan niet omver, zegt Arriva. Bianca: ,,Toch kan ik rampen noemen die het tegendeel bewijzen. Bovendien gaat het erom dat het perron in Bedum in coronatijd iedere dag bomvol staat met scholieren, die toch met de trein mee moeten. Arriva zegt dat het eenmalig was dat er maar een treinstel was, maar dat is niet waar. Ik breng mijn dochter nu al heel lang een paar keer per week naar school omdat de trein of te vol zit, óf voorbij rijdt, óf gewoon niet komt”.

Dicht op elkaar

Bianca’s dochter deelde haar verhaal vanochtend op Facebook. De trein van 07.52 uur vanuit Delfzijl naar Groningen bestond uit maar één treinstel, dus er was niet veel ruimte, schrijft ze. ,,Ik stond met best veel mensen op het station en iedereen moest de trein in, dit paste al nauwelijks en mensen stonden dicht op elkaar. In verband met corona zit op de bankjes voor twee personen vaak maar één iemand, hierdoor ontstaat ook ruimtetekort voor iedereen. Mensen hadden dit door en daarom gingen ze al naast elkaar zitten terwijl dat eigenlijk nooit gebeurt, behalve dan bij vrienden en familie.”

Trein gaat scheefhangen

Mensen stonden tegen de deuren aan, in het gangpad en tussen de stoelen, schrijft de dochter van Bianca. Toen de trein bijna bij station Sauwerd was riep de machinist om dat hij niet kon stoppen omdat de trein te vol was.

Bianca: ,,Het lukt mij niet om te stoppen zei hij. Dan schrik je al en toen ging de trein ook nog scheefhangen. Toen brak de pleuris uit, zoals mijn dochter het mooi zegt. Kinderen die in het midden stonden vlogen door de trein want ze konden zich nergens aan vasthouden. Bij het Noorderstation zijn veel mensen uitgestapt die er daar eigenlijk niet uit hoefden omdat ze niet verder durfden. Er is zelfs iemand flauwgevallen en Arriva vertelde net dat de machinist er ook erg van geschrokken is.”

Arriva: materiele problemen

Een woordvoerder van Arriva laat weten dat de trein woensdagochtend met maar één treinstel reed omdat het tweede treinstel niet mee kon door materiele problemen. ,,Bij Bedum was de trein inmiddels zo vol dat de machinist geen reizigers meer kon meenemen en ervoor heeft gekozen om niet te stoppen bij station Sauwerd. De machinist heeft dit in de trein omgeroepen. De trein is op gepaste snelheid aan het station voorbijgereden. We hebben gehoord dat het voor reizigers een zeer vervelende rit is geweest. Dat betreuren wij natuurlijk en we hopen dat deze uitzonderlijk vervelende samenloop van omstandigheden zich niet meer zal voordoen.”

Bianca zegt het nog maar eens: ,,Kom me niet aan met dat dit maar één keer is gebeurd, het gebeurt heel regelmatig dat de trein bomvol zit. Op het perron in Bedum staan ’s ochtends wel vijftig jongeren. Ik snap dat ook Arriva door corona beperkt is, maar ik vind het jammer dat er eerst iets moet gebeuren voor er iets verandert”.

‘Even processen’

Of haar dochter morgen nog wel met de trein durft? ,,Ja hoor, het is een nuchtere Groningse. Ze moet het alleen eerst even processen, in haar woorden.”