Klussendienst Stip Delfzijl wint Provinciale Vrijwilligersprijs van 3000 eur0, 1000 euro voor dorpshuis Baaiermerstee en Fietsmaatjes Eemsdelta

De winnaars van de 21ste editie van de Provinciale Vrijwilligersprijs zijn bekend: Camping Polemonium, ZomerJazzFietsTour, Sociale Klussendienst Stip, Boy Nijgh Voetbalschool en Stichting (on)Gestoord.

De prijzen werden uitgereikt door gedeputeerde Tjeerd van Dekken in de categorieën cultuur, jeugd, leefbaarheid, sport en zorg. De winnaars ontvingen een cheque van 3.000 euro. Door de maatregelen rond het coronavirus vond de uitreiking voor de tweede keer digitaal plaats. Zodra dat weer mogelijk is, overhandigt de gedeputeerde persoonlijk de prijzen en juryrapporten ook fysiek en op locatie aan de vrijwilligersorganisaties.

Gedeputeerde Tjeerd van Dekken: „De inzet van vrijwilligers is van grote maatschappelijke waarde voor onze provincie. Ik zie dat ook dit jaar weer terug bij de prachtige en hartverwarmende initiatieven op het gebied van cultuur, jeugd, leefbaarheid, sport en zorg. Het is en blijft een feit: vrijwilligers zijn het sociale cement van de Groninger samenleving!”

Sociale klussendienst Stip Delfzijl

Jongeren bij Stip Delfzijl (categorie jeugd) helpen inwoners met vragen op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Ze ondersteunen ouderen bij een doktersbezoek, tuinonderhoud en kleine klusjes. Coördinatie en uitvoering van de klussen wordt door jongeren gedaan. Zo leren ze een breed werkveld kennen, doen ervaring op en dragen ze bij aan de leefbaarheid in de regio.

Stip Delfzijl heeft de regierol in de regio opgepakt om op een creatieve manier, samen met andere organisaties, werkervaring te bieden aan jongeren. Hierdoor kunnen ze aan hun studie én aan de leefbaarheid van de dorpen in de regio werken. De jury vindt het mooi dat dit initiatief is begonnen met volwassenen, en uitgegroeid is tot iets waar ook jongeren bij betrokken zijn. De jongeren maken op een laagdrempelige manier kennis met vrijwilligerswerk. Ze steken de handen uit de mouwen en pakken klussen aan: win-win.

Aanmoedigingsprijs

De overige finalisten, Bab Ad-daar Groningen, Dorpshuis Baaiemerstee Bierum, Stichting Veur Noppes Stadskanaal, Fietsmaatjes Eemsdelta en Stichting Stuif es in ontvingen als aanmoedigingsprijs een bedrag van 1.000 euro. De Provinciale Vrijwilligersprijs wordt ieder jaar uitgereikt. Met de prijs laat de provincie haar waardering blijken voor het vele vrijwilligerswerk in de regio. Voor alle inschrijvers is er ook een gratis online webinar van CMO STAMM: Vinden & Binden van vrijwilligers.

Uitslag op website

De uitslag van de Provinciale Vrijwilligersprijs 2021 is op de website van de provincie te zien, inclusief de introductievideo’s van de finalisten: www.provinciegroningen.nl/vrijwilligersprijs.