Lia Vogel schrijft biografische roman over moeder uit Den Andel die met zwaar handicap na treinongeluk op Noorderstation veerkracht toonde

De in Den Andel geboren en getogen Lia Vogel heeft een biografische roman geschreven over haar moeder die na een treinongeluk in 1949 op het Noorderstation in Groningen zwaar fysiek gehandicapt raakte.

De auteur was destijds vijf jaar en is In 1968 naar het Westen van het land verhuisd. in de roman ‘Een gewone zaterdag Over liefde en overleven’ beschrijft ze hoe har moeder ondanks het lichamelijk ongemak veerkracht toonde. „Zij heeft met veel kracht en doorzettingsvermogen haar leven weer zinvol weten te maken,” legt de schrijfster uit.

Het boek, dat op 12 november is uitgekomen, maakt indruk op de eerste lezers. „Ik heb hartverwarmende reacties gekregen.”

Lia Brouwer-Vogel denkt dat veel oudere mensen in Noord-Groningen zich het ongeluk van haar moeder nog wel zullen herinneren.

Doorzettingsvermogen

Korte inhoud van het boek, waarin alle namen zijn gefingeerd: Het is een gewone zaterdag in april in het jaar 1949 als Vera de Jager een ernstig ongeluk overkomt. Ze is 34 jaar, getrouwd met Johan en moeder van Bas (7) en Eline (5). In de proloog wordt deze dag beschreven vanuit de beleving van Eline. Daarna gaan we terug naar het geboortejaar van Vera (1915) en volgen haar in de context van haar familie en de levensomstandigheden in die tijd. Ondanks veel tegenslag groeit Vera op tot een zelfstandige en ondernemende vrouw die de bekrompenheid van haar jeugd wil ontvluchten en met moed en doorzettingsvermogen opklimt op de sociale ladder. Na het ongeluk is haar leven totaal ontwricht en moet zij het vanuit een volkomen ander perspectief weer zin en inhoud geven.

Het leven op Het Hogeland

Het waargebeurde verhaal is in romanvorm geschreven, zodat Vogel zich wat vrijheid kon permitteren in de context. Ze beschrijft op indringende manier het leven op het Hogeland van Noord Groningen in de vorige eeuw en de doctrines van de kerk in die tijd. Lia heeft als vakleerkracht in het onderwijs gewerkt en is op latere leeftijd pedagogiek gaan studeren aan de Universiteit in Leiden. Ze heeft vervolgens wetenschappelijk onderzoek gedaan naar pedagogische waarden in het onderwijs en heeft gewerkt in het jeugdbeleid en de jeugdzorg. Na een opleiding in mediation en coaching heeft ze vanuit haar eigen praktijk jongeren begeleid die een extra steuntje in de rug nodig hadden. Ze heeft ook veel gedaan voor kinderen in scheidingssituaties. Het begrip parentificatie, waarbij kinderen het welzijn van hun ouder(s) op zich nemen, was vaak herkenbaar aanwezig. Lia heeft in 2021 de Schrijversacademie succesvol afgerond.

Het boek is te bestellen bij Boekscout.nl en bij Bol.com, Boekhandel Riemer in Groningen en de Wereldwinkel in Uithuizen.