Vopak-zonnepark in Eemshaven

Het zonnepark Vopak Solar Park Eemshaven wordt vndaag (maandag 25 oktober) in gebruik genomen. Het nieuwe zonnepark heeft een capaciteit van circa 25 megawatt, dat gelijk staat aan een gemiddeld verbruik van ongeveer 8.000 Nederlandse huishoudens.

Vopak Solar Park Eemshaven is een joint venture met de partijen Vopak, Groningen Seaports en fondsen beheerd door Whitehelm Capital, een van ‘s werelds meest ervaren onafhankelijke infrastructuurbeheerders.

Het zonnepark is gebouwd op 19 hectare grond rondom Vopak Terminal Eemshaven. Het volledige zonnepark is inmiddels in bedrijf en levert aan het Nederlandse elektriciteitsnet. De groenestroomcertificaten zijn voornamelijk afgenomen door lokale bedrijven binnen Groningen Seaports en door Vopak

Directeur Timo Spaninks van Vopak: „We zijn zeer blij met deze succesvolle oplevering van het zonnepark. Het markeert voor Vopak het moment waarop we voor onze Nederlandse terminalactiviteiten geheel overschakelen op groene stroom.”

Cas König, CEO van Groningen Seaports: „Dit zonnepark is een prachtige samenwerking van betrokken partijen. En door onze deelneming wordt ook het lokale karakter van het project gewaarborgd. Daarnaast zijn wij blij dat bedrijven als Vopak en Whitehelm in ons gebied durven te investeren in duurzame energie, zeker in deze tijden. Lokaal geproduceerde groene energie is van groot belang voor ons om het havengebied duurzamer te maken en daarmee de energietransitie vooruit te helpen. Dit straalt ook af op bedrijven die zich hier willen vestigen, juist vanwege de beschikbaarheid van duurzame energie.”