Indrukwekkende herdenking 100 jaar na scheepsramp met loodsschoener Eems II

Oud-loods Jaap Boxma zat vrijdagmiddag net middenin zijn aangrijpende verhaal over de scheepsramp van de loodsschoener Eems II toen achter hem ineens een regenboog verscheen. Die leek te ontspruiten richting de noordkant van Borkum waar honderd jaar geleden de tien bemanningsleden van het schip omkwamen.

Een speciaal moment tijdens de herdenking bij het Loodsmonument in Delfzijl. Zo’n honderd belangstellenden kwamen precies honderd jaar nadat het schip verging samen op de zeedijk, waar de harde wind duidelijk maakte dat het kan spoken op zee.

Eerste echte herdenking

Het was de eerste echte herdenking bij het monument. Die kwam tot stand op initiatief van Cor Kappen die er een Facebookbericht aan wijdde. „Toen ging het ineens snel,” vertelt Kappen. „Wethouder Jan Menninga pakte het op en het loodswezen sloot zich er bij aan.”

De herdenkingsbijeenkomst werd georganiseerd door het Loodswezen en de gemeente Eemsdelta. Na toespraken van Menninga, die er op aandrong eens in de zoveel jaar een herdenking bij getrmonument te houden, en de 93-jarige Boxma plaatsten het Loodswezen, Groningen Seaports en de gemeente elk een krans. Daarna legden veel van de overige aanwezigen een bloemstuk of bos bloemen voor het monument.

Aansluitend konden in de haven van Delfzijl de Loodskotter Eems No.1, een replica van een loodsboot, en een Loodstender worden bezocht.

De loodsschoener Eems II verging tijdens een zware storm op 22 oktober 1921. De tienkoppige bemanning overleefde de ramp niet. Op initiatief van de toenmalige Delfzijlster handelsvereniging werd een comité opgericht dat geld inzamelde voor de nabestaanden. Een deel van het geld werd gebruikt voor een monument, dat op 21 oktober 1922 werd onthuld.