Wethouder Jan Menninga brengt inwoners Nieuwolda en Wagenborgen een ‘waarm & zuneg’ bezoek

De inwoners van Nieuwolda en Wagenborgen zijn woensdag verrast met een bezoek van wethouders Jan Menninga (gemeente Eemsdelta) en Jurrie Nieboer (gemeente Oldambt). Zij gaven het startsein voor inwoners uit beide dorpen om €5.000 aan te vragen voor zaken als het isoleren van muren of het plaatsen van een warmtepomp.

Dit kan op grond van de subsidieregeling die is verstrekt door het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) vanuit het Rijk aan de aardgasvrije proeftuin ‘Nieuwborgen.net’.

„Het is fantastisch dat de inwoners van Nieuwolda en Wagenborgen vanaf nu vergoeding kunnen aanvragen voor grotere maatregelen om hun huis te verduurzamen en gas te besparen,” Jan Menninga.. „Met deze vergoeding was isoleren nog nooit zo goedkoop. Ook omdat aardgas steeds duurder wordt, is het een mooie opsteker voor de inwoners van beide dorpen”,

De wethouders gingen met de Waarmtebus, een omgebouwde SRV-wagen, beide dorpen in. Zij gingen in gesprek met de inwoners die een afspraak konden maken voor een gratis Wat-is-Wijs advies.

Padwiezer helpt huiseigenaren gas (en geld) besparen

Nieuwborgen.net vergoedt nu de helft van de kosten om gas te besparen tot een maximum van € 5.000 per woning bovenop de bestaande, landelijke subsdie. Alle mogelijkheden waarvoor huiseigenaren een vergoeding kunnen krijgen, staan in de zogenoemde Padwiezer. De Padwiezer laat zien wat er mogelijk is, wat en hoeveel er wordt vergoed en welke maatregelen voor de inwoners het meest passend zijn.

Bij de maatregelen kan gedacht worden aan het isoleren van muren, hoog rendement-glas of een (hybride) warmtepomp. Met alle maatregelen uit de Padwiezer wordt gas én geld bespaard. Welke maatregelen het meeste effect hebben is voor inwoners best lastig te bepalen. Daarom kunnen zij een gratis ‘Wat-is-Wijs-advies’ aanvragen. Een huisadviseur komt dan bij de huiseigenaar langs en samen kijken zij naar de situatie en wat de beste oplossing is om energie te besparen.