Fotoclub Fivelfoto stopt er na 64 jaar mee

Fotoclub Fivelfoto in Appingedam houdt na 64 jaar op op te bestaan.

Een keer per maand kwamen de leden van Amateur Fotografen Vereniging Fivelfoto bij elkaar in het ASWA-gebouw om elkaars gemaakte foto’s te bespreken en zo nodig te bekritiseren. Dit om het niveau van de foto’s op een hoger peil te brengen.

Echter, door de coronacrisis was dit lange tijd niet meer mogelijk. ‘Maar niet alleen de coronacrisis is er de oorzaak van dat Fivelfoto Appingedam ophoudt te bestaan,’ legt voorzitter Klaas Ottens uit in bericht. ‘Ook het teruglopen van het ledental, de gevorderde leeftijd van de leden en de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR).’

Fivelfoto werd op 25 september 1957 opgericht als gevolg van een fotowedstrijd van de optocht van de Damsterdag. Vele jaren is in de Damsterweek geëxposeerd in het Raadhuis en in de bovenzaal van het Noordelijk Kunsthof boven de Nutsspaarbank in de Wijkstraat.

Daarnaast waren jarenlang foto’s van de leden te zien in de wandelgangen van gebouwen als de Luingaborg in Bierum, Wiemersheerd in Loppersum, Menterne in Wagenborgen en het nu afgebroken verzorgingshuis Solwerd. En soms op uitnodiging in het Ufkeshuis in Siddeburen. Dit gebeurde in samenwerking met de fotogroep Delfzijl.

Vroeger waren ook enkele leden actief met het maken van dia-overvloeiseries. De club heeft vele series gemaakt waarmee ze op pad gingen om deze te presenteren bij allerlei verenigingen.

De leden komen nog één keer samen voor gezamenlijk diner op 25 september 2021, precies 64 jaar na de oprichting.