Ingenieur Johan van Veen, bedenker van de Eemshaven, komt tot leven in theatervoorstelling HAIM

Max Sietsema is er klaar voor, met trots vertolkt hij de rol van ingenieur Johan van Veen. Max groeide op in Spijk en heeft het begin van de Eemshaven meegemaakt. Als producent en acteur, onder andere bekend van Hollands Hoop, reisde hij de hele wereld over.

Uiteindelijk keerde hij terug naar de plaats waar hij opgroeide. Sietsema zei meteen ja toen hij door artistiek leider Theo de Groot werd benaderd. „Johan van Veen is in deze contreien wel bekend, maar landelijk niet. Hij bedacht de Eemshaven en het Deltaplan. Ik vind het een eer om deze man te mogen spelen.”

Ook mede-spelers Roger Goudsmit en Janneke Jager hebben een persoonlijke band met de Eemshaven. Goudsmit, bekend van onder andere GTST en SpangaS, komt uit Delfzijl. Zangeres en actrice Janneke Jager groeide op in Uithuizen, op vijf kilometer van de geboorteplaats van Johan van Veen. „De cirkel is rond wanneer je een verhaal mag spelen, dat onderdeel is van je eigen verhaal.”

HAIM speelt van 8 tot en met 19 september in de Eemshaven. Alles in de theaterproductie heeft verband met de Eemshaven: het verhaal, de cast, de muzikanten, de koorleden, de videobeelden. Het tijdelijke theater staat aan de kade, tussen de windmolens en de industrie. HAIM is geen politiek stuk, maar een verhaal over thuisgevoel en verandering. Hoe voel je je nog haim, als alles om je heen veranderd? Je kijkt door de ogen van ingenieur Johan van Veen naar het gebied dat van aardappelland veranderde in haven en industrie.

Kaarten zijn verkrijgbaar via: www.haim-theater.nl.