Kriebeldammers overnachten in tentjes op Camping Ekenstein

Het spannendste moment van de kindervakantiespelen Kriebeldam in Appingedam is elk jaar weer de overnachting ‘Elders’. Niet alleen omdat de kinderen op woensdag ergens mogen blijven slapen, maar ook omdat de locatie tot op het laatste moment geheim wordt gehouden. Dit jaar werd het Landgoed Ekenstein.

Daar werd op de camping in tentjes geslapen. Niet nadat de kinderen waren vermoeid met uitgebreide bosspelen en het spannende spel Hunted. Maar ondanks dat er daarna nog naar een film werd gekeken en het dierengeluidenspel gespeeld, waren de deelnemers van groep 5 tot en met 8 van de basisscholen natuurlijk nog lang niet klaar om te gaan slapen. Pas in de kleine uurtjes vonden de meesten een beetje rust. Het was dan ook geen wonder dat ze vanmorgen (donderdag) met kleine oogjes genoten van een soort van brunch op een kleed op het speelveld van de camping.

Met boot naar Appingedam

Daarna werd er gewandeld naar Oosterwijtwerd om per boot terug te keren naar Appingedam. Om zich aan het eind van de middag op thuisbasis het ASWA-gebouw dodelijk vermoeid bij hun ouders te melden.

Op vrijdag wachten nog schminken en pannenkoeken bakken, een trip naar Bierum en afsluitend een disco.

Hutten bouwen

Zo zijn de oudste groepen afgelopen vrijdag ook begonnen, door mee te doen aan de disco van de jongste jeugd. Vanwege de coronamaatregelen waren die twee groepen over beide weken verdeeld. De jongste jeugd begon op de eerste maandag van de vakantie, net als de ouderen, met het traditionele bouwen van hutten, maar verder hadden ze een heel ander programma, met op woensdag wel een slaapfeest, in het ASWA-gebouw. „Verder was niet één spel hetzelfde,” vertelt hoofdcoördinator Maurice Koops. De jongste kinderen brachten ook een bezoek aan het Speulparadies in Beerta.

In totaal deden er zo’n honderd kinderen mee. Minder dan voorgaande jaren, mede vanwege de splitsing in jong en oud. „En heel veel mensen zijn nu in Nederland op vakantie,” weet Koops.