Crowdfunding voor fotoboek over mystieke schoonheid veengebieden in Ierland van Bo Scheeringa uit Bedum

BEDUM Fotograaf Bo Scheeringa uit Bedum is bezig met een crowdfundingsactie om een uniek fotoboek over het platteland van Ierland te laten drukken.

Misschien dat de ouderen onder ons nog herinneringen hebben aan de turfwinning in de Nederlandse veenkoloniën, voor de meeste Nederlanders is het iets dat we alleen kennen uit de geschiedenisboeken. Wanneer je echter ronddwaalt op het platteland van Ierland heb je het gevoel terug in de tijd te gaan, want hier wordt nog volop turf gestoken en gebruikt als brandstof. Een enkeling steekt de turf nog met de hand, maar meestal wordt het machinaal gedaan.

Fotograaf Bo Scheeringa trof tijdens een van haar reizen naar Ierland een familie druk aan het werk om turf te oogsten. Het nostalgische beeld van deze familie en het hele gebeuren rondom het turfsteken liet haar daarna niet meer los, ze is zich in het onderwerp gaan verdiepen en ontdekte dat de turfwinning inmiddels ook een keerzijde heeft: veengebieden kunnen normaal gesproken grote hoeveelheden CO2 opslaan, maar na de turfwinning zijn ze niet meer in staat om CO2 op te nemen. Integendeel, het worden dan juist enorme uitstoters van CO2. Inmiddels zijn de Ierse venen een natuurhistorisch monument van grote internationale waarde geworden. Met de Ierse venen dreigen de laatste hoogvenen van Europa te verdwijnen, elders in Europa zijn alle hoogvenen inmiddels ontgonnen, zo ook in Nederland.

In haar fotoboek PEAT vertelt Bo Scheeringa het verhaal over de mystieke schoonheid van de Ierse veengebieden, het belang om deze te beschermen en de vergankelijkheid van eeuwenoude Ierse tradities rondom het turfsteken. Om de publicatie van PEAT mogelijk te maken is Bo een crowdfunding-campagne gestart, ter dekking van de drukkosten.

Vind u ook dat dit boek er beslist moet komen, steun haar campagne dan door het boek PEAT in de voorverkoop aan te schaffen of het doen van een donatie. Dit kan op: www.voordekunst.nl.