Lancering virtual reality in techniekonderwijs Noord-Groningen enthousiast ontvangen

NOORD-GRONINGEN Sterk Techniek Onderwijs heeft woensdag Virtual Reality modules aan leerlingen van het voortgezet onderwijs in de regio Noord-Groningen gepresenteerd

Deze eerste VR modules zijn met veel enthousiasme ontvangen. Leerlingen en docent van klas 1C van Het Hogeland College in Winsum hebben laten zien hoe positief zij zijn over de ontwikkelde modules over techniek in VR. Die vormen een belangrijke toevoeging aan het onderwijs. Naast scholen in de gemeente Het Hogeland participeren ook scholen in Eemsdelta.

Wereld van techniek

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan het ontwikkelen van VR modules waarmee jongeren letterlijk de Wereld van techniek in de regio kunnen binnenstappen. Het is een innovatief programma in VR, waarbij leerlingen de mogelijkheid krijgen om achter de deuren te kijken van een bedrijf die normaal gesproken vanwege veiligheidsoverwegingen gesloten blijven. Zo kunnen ze zich oriënteren op een loopbaan in techniek.

VR biedt veel mogelijkheden om jongeren te laten zien én beleven wat er (bij bedrijven in de regio) op het vlak van techniek allemaal te doen is. Om die reden investeren de STO regio’s Noord-Groningen en Groningen-stad gezamenlijk in de ontwikkeling van een breed scala aan modules. De VR-modules zijn gebouwd door VRROOM en ontwikkeld met behulp van bedrijven, docenten en leerlingen. Samen hebben zij de ‘wereld van techniek’ (de toegangspoort tot de VR wereld) ontworpen en inmiddels 11 modules gebouwd.

Roadshow

De samenwerking tussen VRROOM, als ontwikkelende partij, de betrokken scholen bij STO NoordGroningen en het bedrijfsleven smaakt naar meer. Daarom wordt in de komende periode volop verder gewerkt aan nieuwe modules waarin techniek in de regio op een aantrekkelijke manier in beeld wordt gebracht. Hierbij roepen ze nog meer bedrijven op om met hen samen te werken.

Ook zal een ‘roadshow’ worden georganiseerd waarbij alle scholen, en andere geïnteresseerdepartijen, in Noord-Groningen die interesse hebben hun leerlingen een VR-ervaring kunnen bieden.

Ontwikkelde VR modules bekijken

De livestream is uiteraard opgenomen. Ook is er een film gemaakt in de VR-omgeving waarop te zien is welke modules (cubes) leerlingen in deze omgeving allemaal kunnen ervaren en beleven: Dat kan via:

https://www.youtube.com/watch?v=1fwjiSoLFwo of

https://youtu.be/aO3r9Zk6eEI

Deze 11 ontwikkelde VR modules bestaan tot nu toe uit:

(het plaatsen van) zonnepanelen; lasbranden; de constructie van een schip lassen in een scheepswerf; houseflipper; het inrichten van een ruimte voor eenbepaald budget; warehouse; rijden op een heftruck en verplaats dozen van en naar een vrachtwagen; windmolenonderhoud op zee; het tanken met een waterstofbus; 360 graden video; een bezoek aan Koninklijke Niestern Sander; het bouwen van een steiger; het besturen van een hijskraan; het bekijken van de aarde; een groot schip aanmeren; een H2-Tag game in STO-Central en een waterstof (laser) Game.