Medewerker Ecomare vindt tijdens strandwandeling op Texel 130.000 jaar oud bot van wolharige mammoet

Erik Willebrands heeft een goed oog voor fossiele botten. Wandelend over het uitgestrekte strand van De Hors vond hij laatst twee botten van prehistorische landzoogdieren. Een ervan was wel heel bijzonder: de atlas van een wolharige mammoet.

Het andere was het scheenbeen van een paard.

Bot is dertig centimeter breed

De atlas zit aan de top van de wervelkolom. Samen met de zogenaamde draaier zorgt de atlas ervoor dat het hoofd alle kanten op kan bewegen. Bij zo’n groot dier als een wolharige mammoet heeft de atlas een aanzienlijk formaat. Het bot dat de Ecomare-medewerker vond is dertig centimeter breed.

Het is de eerste keer dat zo’n bot op Texel is aangetroffen. Wel is bekend dat een tijdje geleden een vergelijkbaar bot op de Tweede Maasvlakte is gevonden.

130.000 jaar oud

De atlas die Erik Willebrands vond, is zo’n 130.000 jaar oud. In het Pleistoceen lag op de plek waar nu de Noordzee ligt, een uitgestrekte grasvlakte, de mammoetsteppe. Daar leefden grote landzoogdieren, zoals holenberen, reuzenherten, wolharige neushoorns, wolharige mammoeten en wilde paarden. De harde delen van deze dieren liggen nu op de bodem van de zee en spoelen soms aan.

Om het bot te conserveren, laat Willebrands het eerst een maand in zoet water liggen zodat het zout eruit trekt. Daarna wordt het ingesmeerd met verdunde houtlijm.