125-jarig Delfzijls Harmonie Orkest ontvangt Koninklijke Erepenning

Muziekvereniging het Delfzijls Harmonie Orkest ontving vrijdag uit handen van burgemeester Gerard Beukema van gemeente Eemsdelta, de Koninklijke Erepenning.

Het Delfzijls Harmonie Orkest (DHO) vierde vrijdag haar 125-jarig bestaan. De basis voor de vereniging werd op 30 april 1896 gelegd door tien mannen die vonden dat het tijd werd dat in Delfzijl een muziekgezelschap kwam. Het orkest kreeg een fanfarebezetting en is uitgegroeid tot een allround muziekvereniging, bestaande uit een malletband en een orkest. Het is één van de weinige nog ’marcherende korpsen’. De afgelopen eeuw is het aantal leden nauwelijks veranderd en is de vereniging een mix gebleven van jong en oud.

60 uur onafgebroken muziek maken

In 1987 behaalde het DHO het Nederlands kampioenschap en in 1989 werd de eerste prijs veroverd in het 11e Wereld Muziek concours in Kerkrade. Aan dit concours deden in totaal 18 korpsen uit 5 landen mee. Ook voor het record ‘duurzaam trommelen’, oftewel 60 uur onafgebroken muziek maken, draaiden de leden van DHO in 1989 hun hand niet om. De malletband komt uit in de eredivisie en behaalt daarin regelmatig eerste prijzen.

Van mars tot pop, film en musical

Zowel door de malletband, als door het orkest wordt een grote verscheidenheid aan muziek gespeeld, van mars tot pop en van film- tot musicalmuziek. DHO speelt bij grote evenementen als Koningsdag, Delfsail, de traditionele Pinksterfeesten en de avondvierdaagse en bij tal van andere activiteiten.

Koninklijke Erepenning

Een Koninklijke Erepenning wordt verleend ter gelegenheid van de viering van het 50-jarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaar van een vereniging of instelling. Alleen de Koning kan de erepenning toekennen, die strikt op naam van de ontvangende instantie is. De vereniging mag vanaf het moment van uitreiking de onderscheiding in woord en beeld op briefpapier of gedrukte stukken vermelden.