Burgemeester Henk Jan Bolding onthult 4 mei monument op Joodse begraafplaats in Leens. Verder geen officiële dodenherdenkingen in Het Hogeland

Burgemeester Henk Jan Bolding van Het Hogeland onthult dinsdag 4 mei een monument op de Joodse begraafplaats in Leens. In dit monument, getiteld: ‘Levenslicht’, zijn 212 lampjes verwerkt. Elk lampje staat voor een omgebrachte Joodse inwoner van Het Hogeland.

Het monument is een deel van het gelijknamige Holocaustmonument van kunstenaar Daan Roosengaarde, bestaande uit 104.000 lichtgevende steentjes. De gemeente Het Hogeland kocht dit deel vorig jaar aan om het een definitieve plek te geven in Leens.

Van de onthulling wordt een videoproductie gemaakt die om 20.30 uur te zien is bij Omroep Het Hogeland. De film is later ook te bekijken op het Youtubekanaal van de gemeente.

Geen officiële dodenherdenkingen

Verder staan vanwege de coronamaatregelen geen officiële dodenherdenkingen geprogrammeerd in Het Hogeland. Wel leggen plaatselijke comités en burgemeester en wethouders in de loop van de dag verspreid door de gemeente kransen.

Zo legt Henk Jan Bolding met een beperkt aantal leden van het plaatselijke herdenkingscomité een krans bij het monument op de hoek van de Schoolstraat met de Grotestraat in Bedum.

Hij houdt hier ook een toespraak, die wordt gestreamd door het comité. Een video - met ook foto’s van de andere kransleggingen - is in de loop van 5 mei te zien op de sociale mediakanalen van de gemeente.