Geen publiek bij dodenherdenkingen in Eemsdelta. Herdenking bij monument in Appingedam wordt gestreamd

Bij meerdere oorlogsmonumenten in de gemeente Eemsdelta worden dinsdag 4 mei de Nederlanders herdacht die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Publiek is vanwege de coronamaatregelen niet welkom. Maar de dodenherdenking bij het oorlogsmonument aan de Wijkstraat in Appingedam wordt gestreamd op zowel de website als de Facebookpagina van de gemeente.

De livestream begint om 19.55 uur met het luiden van de kerkklokken. Om 19.58 uur klinkt het taptoe-signaal, waarna vanaf 20.00 uur 2 minuten stilte in acht wordt genomen.

Toespraak burgemeester Gerard Beukema

Om 20.02 wordt het eerste couplet van het Wilhelmus gezongen, waarna burgemeester Gerard Beukema een toespraak houdt, de Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum-leerlingen Suzanne Visser en Willemijn Stoppels een bijdrage leveren en Els Zwerver uit Loppersum een kort verhaal voordraagt.

Aansluitend worden kransen gelegd bij het oorlogsmonument in de Wijkstraat. In het programma zijn bovendien beelden te zien van kransleggingen eerder op de dag in de voormalige gemeenten Delfzijl en Loppersum.

Witte geraniums

De gemeente Eemsdelta plaatst verder witte geraniums op alle graven van de oorlogsslachtoffers op de begraafplaatsen in de gemeente.