Kerkenpaden Warffum moeten weer gezellige historische steegjes worden

Gemeente Het Hogeland roept inwoners van Warffum op mee te denken over het herstel van de kerkenpaden in het dorp.

De kerkenpaden in Warffum zijn eeuwenoud. Het zijn smalle steegjes tussen de grote straten in het dorp door. Aan de paadjes lagen vaak kroegen maar vanaf de buitenkant zag je dat meestal niet. Het waren een soort huiskamercafés.

Ooster-, Noorder- en Zuiderkerkpad

In Warffum, de grootste wierde van Nederland, zijn drie kerkenpaden het Ooster-, Noorder- en Zuiderkerkpad. Maar op meerdere plekken is het historische karakter aangetast. Mensen hebben er in de loop der jaren grote houten schuttingen of andere erfafscheidingen neergezet. Zij wilden privacy in hun tuinen.

Erfafscheidingen

De gemeente wil de uniek paden weer in ere herstellen. Niet door als een rijdende rechter alle erfafscheidingen maar weg te halen, aldus wethouder Eltjo Dijkhuis, wel door in overleg met bewoners tot iets moois te komen. Aanwonenden die mee willen werken, wil de gemeente financieel tegemoet komen.

De kerkenpaden moeten weer mooi worden, iets om trots op de worden, aldus Dijkhuis. Ook moet de bewegwijzering naar de paden beter. Dijkhuis: ,,Kunstdorp Warffum kan daar vast wel iets creatief voor bedenken.’’

Groene afscheidingen

Het Hogeland hield dinsdagavond een online-bijeenkomst over kerkenpaden. Er keken zo’n tachtig mensen naar. Warffumers kwamen gelijk al met ideeën zoals uniforme schuttingen, alleen groene afscheidingen en verlichting. Zo’n twintig mensen gaven zich op om mee te denken.