Mega cruiseschip arriveert vrijwel ongezien in de Eemshaven

EEMSHAVEN Het cruiseschip Odyssey of the Seas is zondagmorgen aangekomen in de Eemshaven. De overtocht over de Eems en de aankomst in de haven was voor belangstellenden amper te zien. De wereld zat potdicht.

Het gigantische schip van 347 meter lang vertrok zaterdagmorgen vanaf de Meyer Werft in Papenburg. Het is de vijfde en laatste in een serie, gebouwd voor de Amerikaanse rederij Royal Carribean.

Tijdens het verblijf in de Eemshaven maakt het schip enkele testvaarten op de Noordzee. Daarna vaart het verder naar Bremerhaven, waar het over een paar weken officeel wordt overgedragen.

De Meyer Werft heeft de tocht over de Eems laat bekend gemaakt om te voorkomen dat in deze coronapandemie duizenden mensen langs de rivier en op de dijken de vaartocht een beetje mee wilden beleven.

De Meyer Werft bouwt dit jaar twee cruiseschepen. De Odyssee is de eerste van de twee. Het cruiseschip van 41,40 meter breed,  telt achttien etages en biedt plaats aan 4284 passagiers. De motoren leveren een vermogen van 67.200 kW (een slordige 89.000 pk) en kan een snelheid bereiken van 22 knopen (ruim 40 kilmeter per uur).