Korte nachten voor inwoners van Tuikwerd in Delfzijl: vuurwerkfanaat knalt er 's ochtends vrolijk op los

Bewoners in en om de Delfzijlster wijk Tuikwerd worden al een paar dagen ruw gewekt door knallen in plaats van hun wekker. Rond zes uur ‘s ochtends steekt een grapjas vuurwerk af.

„Het is heel vervelend”, zegt een vrouw die net haar papierbak richting de stoep rolt. „We horen sinds vorige week steeds een paar knallen achter elkaar ‘s ochtends. Het moet nu maar eens afgelopen zijn.”

Oude of nieuwe verpakkingen?

Het is de bewoners niet helemaal duidelijk waar de knallen precies vandaan komen. Bij Zeis, een straat in het oudere deel van de wijk, liggen vuurwerkresten op de grond. Maar het is onduidelijk of die nieuw zijn, of dat de verpakkingen er sinds oud en nieuw liggen te verpieteren.

Irritant is het lawaai in elk geval wel. Een stel dat even verderop bij het Heerd wandelt, vermoedt dat het vuurwerk bij het schoolplein wordt afgestoken. „In elk geval dichtbij. Ik meende vanochtend stemmen te horen.” Ze houden hun naam liever geheim. „Straks gooien ze het bij ons voor de deur.”

Op heterdaad betrappen

Bij de politie is het probleem bekend. „Vanochtend zijn agenten op pad gegaan, maar ze hebben niemand gevonden”, zegt woordvoerder Paul Heidanus. „Dat is het lastige bij dit soort zaken. Je moet er als agent net op het juiste moment zijn.”

Hij wil bewoners meegeven dat ze de politie moeten bellen zodra er wordt geknald. „Dat is de enige manier waarop wij de kans hebben om de afsteker op heterdaad te betrappen.’’