Column Femke Wester: Geklooi

Gelukkig nieuwjaar nog! Beetje laat maar beter laat dan nooit etc. Erg nieuw voelt het jaar niet; we klooien gewoon door. Als straks de 1,5 meter regel wordt afgeschaft, dan zal ik als eerste GELUKKIG NIEUWJAAR!!! roepen.

Onze kinderen klooien door met online lessen en wij met online werk. En we proberen het een beetje leuk te houden, toch? Ik wacht met smart op dat vaccin; zodra ik aan de beurt ben sta ik als eerste voor de deur. Na ja.

Ondertussen… Ondertussen is het wel zaak onze kinderen een beetje gemotiveerd te houden. Want naast het geklooi met techniek krijg ik vooral appjes van jongeren die zeggen:

“HELP mevrouw het is zo saaaaaaaai het lukt me gewoon niet om op te letten wat moet ik doen???”

Okee. Hier wat tips.

1. Erken dat het ook gewoon vaak saai is!

Veel docenten geven gewoon een soort online hoorcollege blablablabla of leggen uit wat het huiswerk is. Natuurlijk zijn er ook leraren die de online mogelijkheden echt benutten en dus coole lessen bouwen. Maar daar moet je maar net kennis, tijd en energie voor hebben… Dus: “Ja schat. Ik snap het, mij lijkt het ook saaaaaai. Maar ja. Soms moeten we gewoon saaie dingen doen… Pech.”

2. Pas je verwachtingen aan (en die van je kind)

Laten we de perfectie even in de hoek slingeren, nu. Laat ze kiezen wat ze echt moeten doen om over te gaan en laat de rest maar even wapperen. Dit geeft ze meer rust én leert ze prioriteiten stellen. En als jouw perfecte beeld een lief braaf schoon gekamd en aangekleed kind braaf achter zijn bureau turend en actief knikkend naar de leerkracht en af en toe een vraag stellend is, nou. Pyjama op bed en laptop op kussen is beter dan niks.

3. Belicht de kleine dingen die wel goed gaan.

Vanmorgen deed mijn oudste spontaan eens wél de deur achter zijn kont dicht. “Fijn! Dank je!”. Of “Wow super dat je je al hebt aangekleed!” of “Zag ik nou dat je de kat eten gaf? Fijn!” En dat kan dus ook over school. “Echt relaxed dat ik je er niet aan hoefde herinneren / dat je je laptop op tijd opstartte / dat je een vraag stelde bij Frans.”

4. Laat ze kleine stapjes nemen

Leg in elk geval je boeken even klaar. Zet tenminste je laptop vast aan. Doe in elk geval per vak even tien minuten wat nuttigs (zet de kookwekker maar). Hoe kleiner de stapjes, hoe minder hoog de drempel om te beginnen en hoe eerder je een goed gevoel over jezelf hebt. En dan is de stap naar meer en beter veel makkelijker.

5. Dit is een tip voor allemaal: Vergeet niet om je medehuisgenoten als heel persoon te zien.

Vergeet even de kleine ergernissen, ga een stuk wandelen en bedenk eens per huisgenoot vijf dingen die hem of haar uniek maken en waarom het eigenlijk gewoon een voorrecht is om bij elkaar te horen. Als dat lukt dan kun je iemand motiveren vanuit ‘Wow, jij bent krachtig’ in plaats van ‘Hallo snap je het nou nog niet?!’ En wat denk je dat beter werkt?

We klooien nog even door, jongens en meiden. En als het straks echt een nieuw jaar is, dan… dan klooien we ook nog steeds door, denk ik. Maar toch anders. Ik wens jullie een prachtig 2021 met veel geklooi, veel lol en ook, uiteindelijk, weer veel nabijheid, omhelzingen en samen zijn!

Femke Wester

Femke Wester is huiswerkcoach in Winsum (www.sterknaarschool.nl