Happy Stones zorgen voor geluksmomentjes in Winsum

WINSUM In het dorp Winsum zijn her en der vrolijk gekleurde steentjes verstopt of gewoon neergelegd. Het gaat om zogenoemde Happy Stones.

Het is een rage in de Verenigde Staten die via Terschelling in Noord-Groningen terecht is gekomen. Oud en jong op Terschelling is actief om van steentjes kleine kunstwerkjes te maken. Na het verven en lakken worden ze verspreid; overal en nergens worden ze neergelegd, zodat anderen ze kunnen vinden.

De makers van de kleine kleurrijke kunstwerkjes willen ‘vinders’ een geluksmomentje bezorgen. Degene die een steentje vindt kan deze voor altijd bewaren. „Minstens zo leuk is het om de steentjes weer weg te leggen zodat een ander weer een geluksmomentje beleeft,” vertellen de drie initiatiefnemers in Winsum.

Arlette Blok, Janny Timmer en Jan Bijsterveld kwamen tijdens hun vakantie op Terschelling in aanraking met Happy Stones. Vanaf de eerste vakantiedag waren ze enthousiast op zoek naar de ‘blije steentjes’’ . Het zoeken bleek een verslavende en spannende bezigheid, die vragen opriep als: Waar moeten we zoeken? Hoeveel vinden we? Hoe mooi zijn de stenen? Welke willen we bewaren? Welke geven we door aan een ander?

Na terugkomst in Winsum besloten ze om ook hun dorpsgenoten hun geluksmomenten te gunnen. De eerste stenen werden geverfd en uitgezet. Een Facebookpagina ‘Happy Stones Winsum’ werd aangemaakt. Binnen drie dagen hadden zich al 155 leden gemeld die enthousiast aan de slag gingen met het maken van Happy Stones of het dorp doorkruisten op zoek naar kleurige steentjes. Emma Noorman wist zaterdag zelfs 11 steentjes te vinden. Dat was op een moment toen er nog niet zoveel dorpsbewoners op de hoogte waren van de rage.

Blije steentjes zorgen voor verbinding

Het blijkt dat al deze activiteiten de Winsumers verbindt, er is positieve gespreksstof. Dorpsbewoners komen in beweging; zowel oud als jong. Momenteel zijn de oudste ‘steen-ververs’ 78 en 79 jaar oud, de jongste 3 ; allen zonder ervaring. „Goed kunnen schilderen is niet belangrijk; een vrolijk gekleurd steentje (eventueel met tekening) kan door iedereen worden gemaakt,” weten de initiatiefnemers.

Ze zien dat er binnen drie dagen een enthousiaste sfeer in het dorp is ontstaan. Volgens hen zullen Happy Stones de Winsumers nog veel geluksmomenten brengen. „En wie kan in deze periode niet zo’n moment gebruiken…?”

Acrylverf

Ervaringsdeskundige melden dat Happy Stones goed kunnen worden beschilderd met acrylverf (stiften/tubes). Door de corona zijn veel winkels gesloten. Eventueel kunnen de initiatiefnemers adviseren hoe aan materiaal te komen. Ze zijn te bereiken via: Janny Timmer: 06-30197023; Jan Bijsterveld 06-13168580.