Stefan van de Sande komt met nieuwe cd op Andledon: ‘Ik geloof dat ieder liedje dat ik maak er al was’

DEN ANDEL Troubadour en songwriter Stefan van de Sande presenteert zondag 29 november zijn nieuwe cd Outsider op Cultuurerf Andledon aan de Kruisweg in Den Andel. Een paar van zijn nieuwe liedjes nam hij buiten op, in de natuur. Daar leerde hij het leven de afgelopen tien jaar steeds beter begrijpen. ,,De natuur is altijd zichzelf en daardoor veerkrachtig. Daar kunnen wij veel van leren.”

Als troubadour heeft Stefan van de Sande de afgelopen tien jaar veel gereisd en opgetreden in Europa. Dit jaar kwam daar door corona ineens een einde aan. Stefan: ,,Mijn laatste cd is van twee jaar geleden. In de tussentijd heb ik overal gespeeld en nieuwe liedjes geschreven over wat ik meemaak. In februari had ik nog concerten, daarna ging de boel plat. Ik dacht: met de cd ga ik wel door. Er wordt zoveel weggenomen, mijn nieuwe liedjes en cd kan niemand me afpakken”.

Stefan zou zijn nieuwe cd, Outsider, presenteren in Zeeland en Duitsland, maar dat gaat niet door. Hij is heel blij dat Andledon wel doorgaat. Stoppen met liedjes maken en zingen zou hij niet kunnen. Het hoort bij zijn natuur, zegt hij. Natuur is ook wat hem inspireert. ,,Ik leer heel veel van de natuur en van dieren. Sinds ik tien jaar geleden besloot volledig voor mijn muziek te gaan en troubadour te worden ben ik het leven dankzij de natuur beter gaan begrijpen. De natuur gaat heel gemakkelijk mee met de beweging van tijd, temperatuur en de ritmes van de seizoenen. Ze is altijd zichzelf en daardoor veerkrachtig. Een boom probeert geen aardbei te zijn en een roofvogel probeert niet vegetarisch te zijn omdat een gans dat is. Wij hebben onze wereld de laatste jaren met al onze technologieën zo nauw en passend gemaakt. De laatste jaren hebben we dat steeds meer overdreven denk ik. Alles moet perfect verlopen en als dat niet zo is ontstaat er paniek. Terwijl wij gevormd zijn door de natuur, niet door computers. Vele antwoorden liggen in de meest wonderbaarlijke hightech die er bestaat: Moeder Natuur.”

Uit de lucht

Voor zijn liedjes probeert Stefan dat wat hij ziet in woorden en melodieën te vatten. ,,Zoals een schilder dat met verf doet. Ik probeer met tekst en melodie iemand naar een film te laten luisteren waarvan hij de beelden in zijn hoofd of hart ziet, en waardoor hij ergens heen droomt of reist.”

Hij gelooft dat ieder liedje dat hij nog zal bedenken er al is. ,,Net zoals alle schaakzetten al gezet zijn. Ik creëer niet: ik maak niet iets dat er nog niet is, of dat nog niet is gehoord, iemand anders zou het ook kunnen. Het enige dat wij hoeven te doen is de liedjes als het ware uit de lucht grijpen. Als een lied niet helemaal klaar is of als ik een zin niet kan vinden, dan heb ik er heilig vertrouwen in dat het nog komt. Dit jaar had ik dat met een lied dat al maanden klaar was, op de laatste zin na. Toen ik mijn cd moest opnemen en nog een half uur de tijd had dacht ik: nu móet het echt komen. Het was grandioos toen het er ineens was. Dat zijn van die kleine wondertjes.”

Mensen

Stefan omschrijft zijn muziek als melancholisch, autobiografisch. Muziek die je niet in de auto moet luisteren, maar rustig, met een koptelefoon op. En levendiger dan zijn website misschien doet vermoeden. ,,Live muziek is natuurlijk altijd veel beter dan digitaal. Die energie van live krijg je niet op een plaat.”

Tijdens zijn concerten vertelt hij zijn publiek waar zijn liedjes over gaan, wat hem bewogen heeft tijdens het maken ervan. ,,Ik probeer me nergens mee te bemoeien in mijn muziek. Of mensen nou rechts of links zijn qua politiek: allemaal worden ze ziek, hebben ze slaapproblemen of krijgen ze

liefdesverdriet.” Hokjes en labels houdt Stefan liever buiten de deur. ,,Zodat ik met ménsen te maken heb. Ik probeer mensen te verbinden.”

Zijn cd’s houdt Stefan zo authentiek mogelijk. Een paar van zijn nieuwe liedjes zijn zelfs buiten opgenomen. ,,Dan hoor je het kwaliteitsverschil. Zo klinkt dat dus buiten, zonder mooie galm en effectjes. Ik heb deze nieuwe cd zelf gemasterd en gemixt en er heel weinig aan gedaan. Ik probeer het zo helder mogelijk te krijgen.”

Nog kaartjes beschikbaar

Outsider bevat 15 liedjes en is tot stand gekomen met medewerking van zangeres Asya Pritchard. Voor het concert en de cd-presentatie zondag op Andledon zijn nog kaartjes beschikbaar. Reserveren is om teleurstellingen te voorkomen handig en kan via Stefans website http://www.stefanvandesande.nl of info@andledon.nl. De presentatie begint om 15.00 uur.