TenneT neemt in Eemshaven tijdelijk transformatorstation in bedrijf en plaatst eerste masten stroomsnelweg

EEMSHAVEN TenneT heeft een nieuw hoogspanningsstation in Eemshaven. Het transformatorstation in de Oostpolder is tijdelijk en maakt extra elektriciteitstransport mogelijk vanaf Eemshaven.

Afgelopen weekend is het transformatorstation met succes getest en inmiddels voor een periode van drie jaar in bedrijf genomen. TenneT bouwt momenteel aan een structurele langjarige oplossing voor het vergroten van de transportcapaciteit vanaf Eemshaven en dat is de 380 kV-verbinding naar Vierverlaten. Als deze verbinding klaar is (2023) verscheept TenneT de transformator van het tijdelijke hoogspanningsstation naar Vierverlaten, waar momenteel als onderdeel van de aanleg van de 380 kV-verbinding gewerkt wordt aan het uitbreiden van het hoogspanningsstation daar.

De nieuwe 380 kV-verbinding vervangt de bestaande 220 kV-verbinding Eemshaven-Vierverlaten en zorgt voor een forse toename van de transportcapaciteit van elektriciteit. Momenteel zijn de civiele werkzaamheden voor de aanleg in volle gang. Afgelopen week is bij Eemshaven een eerste mast voor deze 40 kilometer lange verbinding geplaatst, eerder is daar al mee begonnen bij Vierverlaten (gemeente Groningen).

Hard nodig

De nieuwe 'stroomsnelweg' is hard nodig gezien alle ontwikkelingen in dit deel van de provincie. In 2018 is al een tijdelijke 380 kV-verbinding in gebruik genomen die elektriciteit vanaf het hoogspanningsstation Eemshaven-Oudeschip (met onder andereaansluitingen met de zeekabelverbindingen met Noorwegen en Denemarken) omleidt naar de Eemshaven-Meeden 380 kV-verbinding. De transportvraag neemt verder toe, zoals van de wind- en zonneparken in en rond Eemshaven.