Schoolkerk Garmerwolde grijpt naast landelijke interieurprijs

GARMERWOLDE Het Trippenhuiscomplex in Amsterdam heeft de Architectenweb Awards 2020 gewonnen in de categorie: Interieur van het jaar 2020. De schoolkerk in Garmerwolde was één van de drie genomineerden uit veertig inzendingen. De andere was Fort van Hoofddorp.

De jury was overigens ook onder de indruk van de Schoolkerk en noemde het een charmant, verrassend project met veel passie waarbij oud en nieuw werden verbonden. Pr-vrouw Annemieke Woldring geeft aan dat de SOGK er al blij mee was op de shortlist te staan. „Ook al wonnen we niet, genomineerd worden was ook al mooi.”

Uit het nominatierapport

Een dertiende-eeuwse kerk in het Groningse Garmerwolde wordt gebruikt voor een expositie rond tradities in christendom en islam. MX13 is verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp van het ontvangstgebouw, een nieuwe kerkentree en de verbouwing van de vrijstaande klokkentoren. In de robuuste stenen toren is een hagelwitte dubbele wenteltrap geplaatst. De routes naar boven en beneden draaien gescheiden om elkaar heen; een cirkelgang die halverwege de kerkklok passeert. De trap en alle voorzieningen zijn autonoom in de ruimte geplaatst en kunnen spoorloos worden verwijderd.

De jury vindt het bijzonder hoe met een enkele ingreep de nieuwe functie van de kerktoren vorm heeft gekregen. ‘Bovendien vertelt de schoolkerk niet alleen het verhaal over religies, maar ook over de kerk als gebouw. Bij het beklimmen en afdalen van de dubbele trap kan de bezoeker zowel de expositie bekijken, als de monumentale architectuur ervaren. Wie langs de trappen omhoog of omlaag kijkt, ziet tegelijkertijd oud en nieuw. Het nieuwe grote raam in de noordkant van het zadeldak zorgt voor een verrassend contact met buiten en een prachtig uitzicht over de omgeving.’

Begin 2020 opende in Garmerwolde de eerste Schoolkerk van Nederland. De Schoolkerk is een concept van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK), waarin verschillende educatieve activiteiten worden ondergebracht. De Schoolkerk ging in maart spectaculair van start met de tentoonstelling Feest! In Oost en West in de kerk en toren van Garmerwolde. Deze kerk en toren maken deel uit van het bezit van de SOGK.

De jury bestond uit: Thomas Dieben (architect en oprichter krft), Marieke Kums (architect en oprichter Studio MAKS), Gus Tielens (architect en oprichter korth tielens architecten), Bas van Dam (oprichter-directeur Being Development) en Annuska Pronkhorst (architectuurhistoricus en partner van Crimson Historians & Urbanists). Juryvoorzitter is Tako Postma (architect, stadsbouwmeester Delft).