Winnaars mooiste zomerfoto’s Lauwersmeer

LAUWERSOOG Nationaal Park Lauwersmeer biedt het perfecte decor voor een bijzondere foto. Dat blijkt ook eens weer uit de inzendingen van de fotowedstrijd voor de mooiste (zomer)plaat. Die werd gewonnen door Sjoukje Hofstede en Nanno Kranenborg.

Omdat er zoveel mooie inzendingen waren, is er voor gekozen om zelfs twee winnaars te kiezen; een in de categorie 'landschap' en een in de categorie 'flora en fauna'. Deze winnaars krijgen een cadeaubon van €50 die ze vrij kunnen besteden in de winkel van Activiteitencentrum Lauwersnest.

Vogelrijkdom Lauwersmeer

Sjoukje Hofstede maakte een bijzondere natuurfoto, die de vogelrijkdom van het Lauwersmeergebied toont. De regenboog maakt deze foto extra bijzonder. Zonder de regenboog was de foto veel saaier geweest. De combinatie met de zwerm grutto’s maakt de foto compleet en beeldvullend. Mooi standpunt; de horizon iets uit het midden geeft de regenboog meer ruimte. De voorgrond zorgt enigszins voor diepte door de twee rietpollen in het water. Mooi is de beweging in de foto, doordat de opvliegende vogels onscherp zijn tegenover de scherpe vogels in het water. En als sluitstuk de vliegende vogels precies voor de regenboog.

Het wilde natuurlijke landschap

De prachtige sfeervolle foto van Nanno Kranenborg laat meerdere elementen van het Lauwersmeergebied zien. De stenen op de voorgrond verwijzen naar menselijk ingrijpen en de rietkraag met bomen naar de wilde natuur. De schitterende wolkenpartij accentueert het wilde, natuurlijke landschap, prachtig gespiegeld in het water. Het bovenste deel van de foto zorgt voor symmetrie door de spiegeling aangevuld met de stenenpartij op de voorgrond die echt iets extra’s aan de foto meegeeft. De foto krijgt diepte door goed gebruik van de stenen op de voorgrond met de naar achter weglopende goudgele lijnen van de rietkraag. Het kleurgebruik is prachtig. Het ochtend- of avondlicht op de rietkraag en stenen geeft een prachtige warme sfeer aan de foto die verder uit veelal koele tonen bestaat.

Overige inzendingen

Alle overige inzendingen zijn te bekijken op: www.np-lauwersmeer.nl/fotowedstrijd.