Debuutroman van Nico Torrenga in het Gronings

APPINGEDAM Het nieuwe boek ‘n Aarm verdrait’ van Nico Torrenga uit Appingedam is maandag verschenen. Deze Grunneger roman wordt uitgegeven door Stichting t Grunneger Bouk.

Ruim twee jaar geleden schreef de in Wehe-den Hoorn opgegroeide Torrenga een kort verhaal geïnspireerd op het leven van een oude bekende. Echter voelde dit verhaal niet als compleet en na het winnen van de provinciale Groninger schrijfwedstrijd in 2019 begon het gepuzzel om dit fictieve verhaal rond te krijgen.

„Een verhaal schrijven gaat niet zomaar,” weet Torrenga. „Daar gaat veel denkwerk en onderzoek aan vooraf. Je creëert een fictief verhaal over een oude dame die een heel leven heeft ervaren, die familie en vrienden heeft, woont in een omgeving, etcetera. Allemaal puzzelstukjes die uiteindelijk op hun plek vallen en daarmee het verhaal compleet maken. ‘n Aarm verdrait’ is een verhaal met een lach en een traan.”

Virus

„Over blijdschap en verdriet dat menig ervaart, maar waar men ook moet leren dat niemand er alleen voor hoeft te staan. Juist in deze moeilijke tijden van onzekerheid en eenzaamheid is het van belang dat wij er voor elkaar zijn. Ondanks dat er weinig fysiek contact mogelijk is, moeten wij onze menselijkheid een oprecht gezicht geven. Ironisch genoeg schreef ik bijna twee jaar gelden in het eerste hoofdstuk het volgende: Hai zigt gain mìns op stroat, wat mit dizze waarmte ook nait zo vrumd is en is verbiesterd dat e haildaal niks heurt. Gain blad dij aan n boom beweegt, gain zuchtje wiend, gain speulende kiender op stroat, gain gebrom wied vot van verkeer, niks …haildaal niks. t Is zo aldernoarste stil, dat t hom aan n horrorfilm denken dut, doar aal t leven besweken is aan ain of aander virus en ales volsloagen oetsturven is.”

Actueel

„En nu is dit verhaal zo werkelijk, door de heersende eenzaamheid onder velen zo actueel… Ik krijg er nog continue de rillingen van, maar vindt mijn ontspanning in het schrijven, en dat hoop ik met de lezer te kunnen delen,” aldus Torrenga.

De 48-jarige kapper uit Appingedam is inmiddels geen onbekende is de Grunneger schrijfwereld. Zo gaf hij in 2018 ‘Tied veur dieverdoatse’ uit. Een bundel vol korte hilarische verhalen over het echtpaar Wubbe en Janna Tillema. Hij schrijft toneelstukken in het Nederlands en Gronings die in heel Nederland en België worden opgevoerd, publiceert geregeld zijn proza in Toal & Taiken, Kreuze en op Dideldom.com Ook is hij zeer actief op Facebook, onder andere Grunnen toal en cultuur en maakt hij sinds de coronacrisis geregeld humoristische filmpjes als zijn alter Neef Geert. Deze zijn terug te vinden op Facebook en YouTube.

Het boek ‘n Aarm verdrait’ is te bestellen via: info@nicotorrenga.nl.

De roman is ook te koop bij de Albert Heijn (Appingedam, Winsum en Uithuizen), de Boukenkist in Scheemda en diverse boekenzaken in de gehele provincie. Prijs van het boek is € 12,50.