Fietsarrangement Sterren op het Hoogeland trekt bijna 60 deelnemers

NOORD-GRONINGEN Het vijfde seizoen van het driedaagse fietsarrangement ‘Sterren op het Hoogeland’ (voorheen Ruige Route Hogeland’) kon dit jaar op veel belangstelling rekenen. Ondanks, of misschien wel dankzij, de corona crisis bedroeg het aantal deelnemers 59. Dat is meer dan in de voorgaande jaren.

Zonder uitzondering waren de deelnemers na afloop onder de indruk van het arrangement waarin vrijwel alle aspecten van het Groninger Hoogeland aan bod komen. De molens, de borgen, de kerken en de pittoreske wierdedorpjes in het weidse landschap.

De verwachtingen werden in vele gevallen overtroffen. Geroemd werden vooral de gastvrijheid, de afwisseling op de route en de verrassende ontmoetingen.

Het bestuur van de stichting Ruige Route Hogeland ziet hiermee bevestigd dat het arrangement een prachtige manier is om Nederland kennis te laten maken met de cultuurhistorie van Groningen en de gastvrijheid van ondernemers, kunstenaars en inwoners.

‘Immers dicht bij huis is nog veel te ontdekken’, schrijft het bestuur in een bericht. ‘Henk Helmantel bijvoorbeeld is een van de meest succesvolle schilders in zijn genre en je loopt zo het erf van zijn weem op’.

Het arrangement

De volledig verzorgde fietstocht (inclusief twee overnachtingen, diners, ontbijt en lunches) begint met koffie en koek en een rondleiding in de Bartholomeuskerk in Stedum.

Daarna loopt de route via Huizinge naar Uithuizermeeden en vandaar over Usquert, Zeerijp, Loppersum en Onderdendam naar het eindpunt station Bedum.

Centraal staan vier gerenommeerde kunstenaars op het Hoogeland. Naast de al genoemde realistisch schilder Henk Helmantel zijn dat autonoom schilderes Francine Schrikkema uit Huizinge, beeldend kunstenaar Jaap van Meeuwen uit Uithuizermeeden en keramiekbouwer Jan Mulder uit Onderdendam.

Er staat een ontmoeting met elk van hen op het programma en uiteraard een bezoek aan hun atelier.

Als extra attractie worden de deelnemers tijdens de lunch op zaterdag in de molen Eva in Usquert onthaald op een muzikaal optreden van Aalf Aalfs en Hans Frijling met Groningstalige liedjes.

Naast een routebeschrijving en routekaart hebben de deelnemers de beschikking over een mp3-speler met muziek, verhalen en informatie over het Hoogeland. Het muziekensemble Törf en historicus Reint Wobbes zijn hierop prominent vertegenwoordigd.

De fietsafstanden zijn gemiddeld 30 kilometer per dag.

Het arrangement start weer in mei en zal lopen tot en met september. Voor meer informatie: www.sterrenophethoogeland.nl.