Telescoop maakt koepel sterrenwacht Lauwersmeer af

LAUWERSOOG De koepel van de nieuwe sterrenwacht Lauwersmee is eind juli al in een aantal delen geplaatst. Maar het belangrijkste onderdeel miste nog: de telescoop om het nachtelijk zwerk af te speuren. Die is woensdag in klein comité geplaatst.

De Rijksuniversiteit Groningen had eerder de hoop dat de sterrenwacht in september af zou zijn, maar over afzienbare tijd kunnen de eerste studenten gaan waarnemen.

De sterrenwacht is een initiatief van het Kapteyn Instituut van de RUG. De koepel staat bij Activiteitencentrum Lauwersnest van Staatsbosbeheer, niet ver van de doorgaande weg in Lauwersoog. In de koepel is ruimte voor maximaal vijf personen. In de komende periode zullen dat er vanwege de coronamaatregelen wat minder zijn. Het is een markant rond gebouwtje, maar nogal klein van inhoud.

Dark Sky Park

Nationaal Park Lauwersmeer is in het najaar van 2016 officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. Dit is een gebied waar het erg donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ’s nachts welkom zijn om dat te ervaren.

Staatsbosbeheer heeft het Kapteyn Instituut (instituut voor sterrenkunde) gevraagd om mee te werken aan het Dark Sky Park. De sterrenwacht is hier een onderdeel van. De telescoop van de sterrenwacht is ter plekke bestuurbaar en ook op afstand, vanuit Groningen.

Atronomie-studenten

Het observatorium wordt straks vooral gebruikt door astronomie-studenten, ter ondersteuning van hun wetenschappelijke opleiding. Mogelijk kunnen middelbare scholieren er ook terecht voor lessen sterrenkunde en profielwerkstukken. Ook worden er kijkavonden en rondleidingen georganiseerd. Bij de sterrenwacht komt dan ook een extra waarneemterras voor mobiele telescopen, speciaal voor bezoekers.

Op het Zernikecomplex in Groningen beschikt het Kapteyn Instituut al over een sterrenwacht. Het observeren wordt hier echter bemoeilijkt door de gele gloed in de nachtelijke uren.