Obergumer en Winsumer verhalen op YouTube

WINSUM De Historische Vereniging Winsum-Obergum heeft Obergumer en Winsumer verhalen geplaatst op YouTube.

11 dorpsgenoten vertellen persoonlijke verhalen over hun leven in Winsum /Obergum. Deze interviews zijn ook te zien op de website van de historische vereniging.

Het gaat om verhalen over vroeger; overemotionele momenten, met leuke anekdotes en weetjes als wie woonde waar…

De Boog

Bijvoorbeeld verhalen over ‘De Boog’die beide dorpen verbond maar die ook een scheiding was; Obergumers die zich thuis voelden in hun Obergum; over de Boog was het leven anders…. Hoe was het leven van de Winsumers aan de Stationsweg en ‘op Bellingeweer’.

En uit alle interviews blijkt dat de oorlog niemand onberoerd heeft gelaten.

De opnamen zijn gemaakt in opdracht van De Historische Vereniging Winsum Obergum. Jan Bijsterveld sprak met zijn dorpsgenoten. Willem Kroon deed de filmopnames en de regie. Ria Siegers-Werkman was verantwoordelijk voor de organisatie.

Herinneringen van de 97-jarige Cobie Bansema-de Boer; dochter van een landarbeider die opklom tot ‘veurman’ in de melkfabriek. Domineesdochter Friedl Nolle die zich meer thuis voelde bij kinderen uit ‘het Hofje’ dan die van ‘over de Boog.’Ze komen allemaal voorbij.

Stoomtrein

Een herinnering die bijna niet meer is voor te stellen; de grote zwarte stoomtrein die van Winsum naar Zoutkamp reed. Op de terugreis vol met manden vis. “Ik ruik ’t nog…!” Jan Venhuizen (zoon van de bankdirecteur) vertelt erover

Slagerszoon, Jan Korendijk, die vertelt over de witte kleding, die moeder ‘s maandags waste in de grote kookpot, die vrijdags was gebruikt voor het vlees.

Bedrijf starten zonder klanten

Loodgieter/fietsenmaker Piet Visscher, vader van Willy en Klaaske, startte een bedrijf zonder klanten; “Pa fietste met een dakgeut deur dörp, mensen mozzn kennen zain wat hai dee, moar hai kwam ook weer mit geut toes”. En niet te vergeten Dick Dijkema; totaal vergroeid met zijn garage. Een ‘sleudelloar’, zeker geen papierman die tot diep in de avond zijn hobby uitoefende: “Ik heb mooie joaren had, ik heb drokkejoaren had…”

Schillenboer Sietse Siegers, die zijn boerderij draaiende kon houden dankzij aardappelschillen, oud brood en overgebleven groenten van bakker, groenteboer en inwoners.

Nog een middenstander die herinneringen ophaalt: Gerrit Poort. Gerrit startte zijn fietsenzaak in een “Onbewoonbaar verklaarde woning” aan de Havenstraat. Groeide uit zijn jasje en verhuisde naar de Westerstraat; een straat waar in de jaren vijftig 29 bedrijfjes/winkels waren gevestigd….

Oorlog

Bijna alle geïnterviewden noemen ervaringen uit de oorlog. Notariszoon Cees de Ranitz raakte na de angstige oorlogsjaren bevriend met de man die in de oorlog tot de vijanden behoorde. De vader van Imke Mulder- Kersaan zat in het verzet, werd opgepakt en belande in kamp Neuengamme. Het huis van de familie werd leeggeroofd: “We hadden niks mee, alles was weg…, ik heb niks meer oetmien kinderjaren……”

De 10 gesprekken zijn terug te vinden op: YouTube Orale Historie Winsum Obergum en op de site van de Historische Vereniging Winsum-Obergum; www.winshem.nl.