Vijf tips voor het succesvol strijken van overhemden

Aangeboden door: mouwlengte7.com

Strijken: je vindt het leuk of je vindt het een vervelend klusje. De meeste mensen vallen in de tweede categorie. Het is zo’n klusje die heel tijdrovend is, maar simpelweg moet gebeuren. Want zeg nu zelf: met een gekreukt overhemd op kantoor arriveren, is simpelweg not done, niet? Je overhemd moet een nette en schone uitstraling hebben.

Gelukkig selecteerden wij de vijf beste tips om het strijken fijner, makkelijker en vlugger te maken. Dit is jouw kans om een specialist in het strijken te worden. Lees dus snel verder.

1. Goed begonnen is half gewonnen

Een extra lange overhemden strijken is net zoals het verven van een muur: je begint bij de kleine hoekjes en kantjes, de details en doet vervolgens de grotere delen. Begin dus eerst met de boord, manchetten en mouwen van je overhemd om pas daarna met de grotere delen te beginnen.

Waarom je het best zo doet? Het is makkelijker om de kleine delen te strijken als je je overhemd in een gevouwen positie legt. Als je eerst de voorkant doet, bestaat dus de kans dat je het opnieuw moet doen.

2. De juiste volgorde

Strijken is geen exacte wetenschap en dus heeft iedereen zijn eigen methode. De meningen over welke stappen je bij het strijken van een overhemd volgt, lopen bijgevolg erg uiteen. Toch zijn de meesten het erover eens dat onderstaand stappenplan het efficiënts is.

  • Stap 1: de boord, binnenkant en buitenkant
  • Stap 2: de manchet
  • Stap 3: de mouwen en knopen
  • Stap 4: de knopen- en knoopsgatenlijst
  • Stap 5: de grote vlakken
  • Stap 6: de schouders

3. Eerst de strijkbout controleren

Voordat je effectief met strijken begint, check je altijd eerst het strijkijzer. Wanneer die vies is, kan dat je hele overhemd ruïneren. Wanneer er wat vet of vuiligheid aan de strijkbout hangt, smeer je dat immers helemaal over je overhemd uit. Wees dus voorzichtig. Beter voorkomen dan genezen!

4. Kies de juiste temperatuur

Check voor je begint het kledinglabel van je overhemd met mouwlengte 7. Daar zal je een strijkijzer vinden met ofwel één, twee of drie stippen in ofwel met een groot kruis erdoor. Dat laatste betekent dat je het betreffende kledingstuk niet mag strijken. Drie stippen geven aan dat je het overhemd heet kunt strijken, twee stippen staan voor warm strijken en één stip staat voor koud/lauw strijken.

Het is heel belangrijk dat je deze aanwijzingen goed opvolgt, want strijken met een verkeerde temperatuur kan voor beschadiging of verkleuring van het overhemd zorgen. Het is tevens ook belangrijk dat je wacht tot je strijkbout op temperatuur is.

5. Vergeet je overhemd niet op te hangen

Je hebt minutenlang gespendeerd aan het strijken van je overhemd, maar vergeet het niet meteen na het strijken op te hangen. Anders kun je opnieuw beginnen. Hang je je overhemd op een haakje, dan is het verstandig om het bovenste knoopje dicht te knopen. Zo ben je zeker dat het niet van het haakje af zal glijden.