Herfsttuinenmarathon

NOORD-GRONINGEN Het Tuinpad Op - In Nachbars Garten zet zich in voor het open stellen van bezienswaardige particuliere tuinen en wil de aandacht vestigen op bijzondere openbare tuinen en parken. Op 3 en 4 oktober zijn ze van 11.00 tot 17.00 uur te bezoeken.

Het is uniek omdat deze stichting grensoverschrijdend werkzaam is, in Groningen, Drenthe en Noordwest Duitsland.

In deze regio doen de volgende tuinen mee: Eenrum, De Kleine Plantage, Handerweg 1, alleen zaterdag; Eenrum, Arboretum Notoarestoen, Ernstheemsterpad; Leens, Landgoed Borg Verhildersum, Wierde 40; Pieterburen, Domies Toen, Hoofdstraat 76; Uithuizen, Tuin de Winter, Talmaweg 39.

Tweejaarlijks wordt er een kleurrijke tuinengids uitgegeven. De tweetalige (Nederlands en Duits) gids biedt veel informatie over 120 aangesloten de tuinen. Nieuwe tuinen worden na aanmelding door een tuinencommissie gekeurd op gastvriendelijkheid, (planten)kennis van de eigenaar, staat van onderhoud en belevingswaarde van de tuin. Na goedkeuring wordt de tuin iedere drie jaar opnieuw bezocht om de kwaliteit (de bezienswaardigheid) van het tuinenbestand op peil te houden. De gids is veelal verkrijgbaar bij aangesloten tuineigenaren of via www.hettuinpadop.nl.

Naast het uitgeven van de tuinengids worden er door de stichting jaarlijks een aantal ‘tuinenmarathons’ gehouden. Tijdens een tuinenmarathon kunnen tuinliefhebbers zonder een vooraf gemaakte afspraak een selectie van de tuinen bezoeken.

De lijst met deelnemende tuinen is te vinden op www.hettuinpadop.nl onder tuinagenda.