Eerste laadpaal Zuidwolde tijdens energiemarkt onthuld

ZUIDWOLDE De tweede energiemarkt in Zuidwolde was zaterdag een succes. Twee jaar na de eerste markt, waar toen zo’n 300 bezoekers kwamen, was de aanloop niet zo groot, maar gezien de kleine opzet op het pleintje aan de Pastorielaan en de corona-angst was dit ook te verwachten.

Er heerste een gezellige sfeer waarin veel voorlichting werd gegeven en de discussie los kwam. Voorzitter Noortje Kerkhof van de werkgroep elektrische deelauto’s van Ec Durabel opende de markt en nodigde voorzitter Arnold Simons uit om de eerste openbare laadpaal van Zuidwolde te onthullen. Nadat hij de linten had doorgeknipt en het doek had verwijderd overhandigde hij wethouder Kristel Rutgers, als burger met haar kinderen aanwezig, het Durabel-tasje dat onder het doek was verstopt.

De laadpaal is voor Zuidwolde een mijlpaal in de ontwikkeling van elektrisch vervoer waar de energiemarkt voor een deel aan gewijd was.

Go-sharing scooters

Er konden enkele elektrische auto’s worden bewonderd. Eén daarvan was van MobiNoord – Mobiliteit VanOns, de organisatie voor elektrische deelauto’s waarmee Durabel plannen gaat maken. Daarnaast stonden er Go-sharing scooters, voor snel kort elektrisch deelvervoer naar en van de stad en misschien ook wel geschikt voor de grote kernen in Het Hogeland.

Het tweede onderwerp van de markt was aardgasvrij Zuidwolde. Hierover werd uitgebreid gediscussieerd, ook over deelname aan woningmonitoring waarbij met behulp van sensoren de warmtevraag van huizen met hun bewoners(gedrag) wordt geregistreerd.

Dit moet leiden tot adviezen over energiebesparing en een beter inzicht in de stappen richting een laagtemperatuur warmtenet. Want dat is de basis van de aanvraag van de gemeente Het Hogeland om Zuidwolde aan te wijzen als proeftuin aardgasvrije wijk.

Zonnepanelen waren het derde onderwerp. Informatie over de grote winst die geboekt kan worden door nu in zonnepanelen te investeren, nu de salderingssubsidieregeling nog 100% is, trok de aandacht. Informatie kan worden verkregen via: www.ecdurabel.nl.