Jasper de Laat wint enige koers in het Noorden: Bult van Usquert

USQUERT Jasper de Laat uit Moergestel heeft zondag het criterium Rondom de Bult van Usquert gewonnen. Hij won de sprint van een kopgroep van zes renners. Hartthijs de Vries uit Kollum werd tweede en Martin Pluto uit Den Haag derde. Nederlands kampioen bij de elite Robin Löwik werd vijfde.

Pluto was de aanstichter van een vroege ontsnapping van drie man, waar zich later nog een trio bij aan wist te sluiten. De renners hadden lang naar de wedstrijd in Usquert uitgekeken. Het rondje over de bult is de enige wielerwedstrijd in het noorden die dit najaar doorgaat.

Wethouder Harmannus Blok van gemeente Het Hogeland mocht ruim honderd renners wegschieten. Bij de dames, die eerder in een veel kleinere groep startten, zegevierde Sanne Bouwmeester uit Westerbork, voor Paulien Koster uit Meppel en Janieke Kalsbeek uit Leeuwarden.

De organisatie van de ronde van Usquert wilde dat de wedstrijd koste wat kost door zou gaan en kreeg van de KNWU groen licht. Het kon alleen maar omdat men in Usquert over wat financiële reserves beschikt. Er werd om begrijpelijke redenen geen beroep gedaan op plaatselijke ondernemers.