Spelt zichten, hokken en dorsen op Landgoed Verhildersum in Leens

LEENS Wie wil zien hoe er vroeger gedorst werd op de boerderij kan zaterdag 8 augustus terecht op Landgoed Verhildersum in Leens.

Daarvoor moest er woensdag wel eerst hard worden gewerkt. Naast de grote parkeerplaats van het landgoed werd het rijpe spelt met de hand en machinaal gezicht. Daarna worden de schoven in hokken gezet om het graan te laten drogen.

Vrijwilligers laten op deze manier het verleden herleven. Ze moesten eerst de zichten scherpen en staken zich voor de gelegenheid in historische kleding. De zichtmachine werd weer helemaal in orde gemaakt en naar het land gebracht.

Strekel in de kontbuuts

De vrijwilligers gingen met elkaar het land in, de zicht op de nek en de strekel in de ‘kontbuuts’, voor de zichtmachine aan om ruimte te maken.

Op de plaatsen waar met de hand werd gezicht zijn ook de schoven met de hand gebonden. Sommige toeschouwers mochten het zelf ook proberen.

Het grootste gedeelte van de oogst werd met de zichtmachine gedaan, waarvoor er naast de tractorrijder ook een man op het werktuig nodig was. Als laatste handeling werd er woensdag met de hand gehokt. De schoven werden in groepjes tegen elkaar gezet om verder te drogen. In tien dagen moet dat lukken.