Flinke uitbreiding aantal wisselwoningen in Loppersum

LOPPERSUM Het bedrijf Jan Snel heeft het aantal wisselwoningen in Loppersum uitgebreid van 25 naar ruim 70.

Dat gebeurde in opdracht van Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Deze huizen, ook wel kofferwoningen genoemd omdat de huisraad elders wordt opgeslagen, zijn bedoeld voor bewoners die tijdelijk niet in hun eigen huis kunnen wonen wegens versterkingswerkzaamheden.

De wisselwoningen zijn opgeleverd aan de Zwartelaan en de Wirdumerweg.

Modulair en modern

Alle woningen van Jan Snel in Loppersum hebben een traditionele, bakstenen gevel. Hierdoor passen de woningen beter in het totale straatbeeld en ontstaan er geen drukke kleurencombinaties. Daarnaast zijn de woningen ruimer opgezet, met bijvoorbeeld meerdere twee-onder-een-kapwoningen, bredere looppaden en meer afstand tussen de woningen.

Barry Dolk, projectmanager bij Jan Snel, is erg te spreken over de werkzaamheden. „Dankzij onze snelle bouwmethode, leveren we een project vaak binnen 20 weken volledig op. Zo kunnen we mensen eerder een hoogwaardig en veilig onderkomen bieden wanneer ze dat nodig hebben.”

Bestand tegen aardbevingen

De modulaire constructie van de wisselwoningen in de gehele regio voldoet aan de geldende Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) voor aardbevingsbestendig bouwen. Alle onderdelen worden onder gecontroleerde omstandigheden in eigen fabrieken geproduceerd.

Om de woningen aardbevingsbestendig te maken, zijn ze op een aantal essentiële plaatsen constructief verzwaard. De trillingen worden daardoor opgevangen in de constructie van de woning. Tegelijkertijd hoeven ze niet los van de fundering te worden gebouwd.

Duurzaam aspect

Daarnaast zijn de woningen volledig circulair. Dit houdt in dat de woningen na de gebruiksperiode opnieuw ingezet kunnen worden op een andere locatie. Ook is het mogelijk om alle gebruikte materialen te hergebruiken voor nieuwe projecten. Dat betekent een aanzienlijke winst op het gebied van schoner bouwen. Hierdoor zijn de wisselwoningen in Loppersum een stuk duurzamer. Naar verwachting worden de woningen eind juli betrokken door de eerste bewoners.