Bestrijding reuzenberenklauw in Groningen behoorlijk gehinderd door coronacrisis

De bestrijding van de oprukkende reuzenberenklauw door Staatsbosbeheer (SBB) in Groningen wordt deze zomer behoorlijk gehinderd door de coronacrisis.

Dat zegt Dirk Dijkshoorn namens SBB.

Volgens hem wordt bij de bestrijding normaal gesproken gebruik gemaakt van veel vrijwilligers. ,,Maar nu zijn er door de crisis minder vrijwilligers beschikbaar, bijvoorbeeld omdat ze tot de risicogroep behoren. Daardoor zijn er meer plekken waar de reuzenberenklauw in de afgelopen periode zijn gang kon gaan.’’

De reuzenberenklauw is een exoot en al jaren een grote lastpost in Groningen. Hij verspreidt zich snel, door middel van zaad, verdringt inheemse flora en wie hem aanraakt, kan forse blandblaren krijgen.

Lauwersmeergebied

De plant laat zich ook deze zomer massaal zien op verschillende plekken, in het Lauwersmeergebied bijvoorbeeld. Daar is SBB momenteel volop met de bestrijding bezig. Dat gebeurt onder meer door verschillende keren de grond waar veel reuzenberenklauwen staan, met een frees om te spitten en wortels te verhakselen. Het afknippen van de planten is een andere manier.

,,In het Lauwersmeergebied worden vooral eigen mensen ingezet’’, zegt Dijkshoorn. ,,Maar dat kunnen we niet op alle plekken doen. De financiële middelen hebben we daar ook niet voor.’’ Daardoor zijn er bijvoorbeeld op het Hogeland plekken waar de reuzenberenklauw welig tiert, langs openbare paden maar ook in bossen. ,,Soms zijn dat bossen waarin essen zijn gekapt en waar de reuzenberenklauw verhindert dat nieuwe bomen opkomen.’’

Omdat op zulke plekken de reuzenberenklauw zich ongehinderd heeft kunnen verspreiden, houdt Dijkshoorn er rekening mee dat in lente en zomer van 2021 de plant zich nog massaler zal laten zien.