Wadloper gered door Duitse helikopter in samenwerking met Jan en Titia Visser

UITHUIZEN Een vanf Uithuizen vertrokken wadloper is woensdagavond na het invallen van de duisternis gered door een Duitse helikopter in samenwerking met reddingsboot Jan en Titia Visser.

KNRM Eemhaven werd om 22.00 uur gealarmeerd over de in prolmene geraakte wadloper in de problemen. Die was onderweg naar Rottumeroog toen hij ten zuidoosten van het eiland werd ingesloten door het opkomende water. De man, een ervaren wadloper, kende het gebied goed maar werd verrast door recente veranderingen in een geul waardoor hij in de problemen kwam.

Helikopter op Borkum

Ook de Seaking Rescue 21, een SAR-helikopter van de Duitse marine en de Nederlandse SAR-helikopter Coastguard 06 (CG06) werden de lucht ingestuurd om de man te hulp te schieten. De Duitse Seaking Rescue 21 stond op het moment van alarmering op het Duitse eiland Borkum, dus heel dicht bij de opgegeven positie van de wadloper.

Het werd al heel snel donker wat het zoeken naar de wadloper zou bemoeilijken maar de wadloper was goed voorbereid op pad gegaan en had een rode flare (handstakellicht) bij zich wat hij afstak toen hij de Duitse Seaking zag naderen. De wadloper werd aan boord van de heli gehesen waar hij eerst medisch onderzocht werd.

Ondertussen was reddingboot ‘Jan en Titia Visser’ al in de Oude Westereems. Toen de wadloper helemaal in orde bleek te zijn, werd hij vanuit de helikopter aan boord gezet. De man, die het toch wel koud had gekregen, werd snel naar ons reddingstation in de Eemshaven gebracht waar hij een warme douche kon nemen en van droge kleding en een kop warme chocolademelk werd voorzien. Na het opnemen van zijn gegevens werd hij naar zijn auto gebracht die achter Uithuizen bij de zeedijk geparkeerd stond.

Allereerste samenwerking met Duitse helikopter

KNRM Eemshaven kijkt terug op een snelle reddingsactie en een prettige en goed verlopen allereerste samenwerking met de Duitse SAR-helikopter.