Voormalig huisbewaarder wil sprookjesachtige villa in Leens zelf kopen en begint crowdfundingactie: 'Iedereen die wil, kan een stukje Oosterhouw adopteren'

Voormalig huisbewaarder Wilbert van de Kamp (31) start een crowdfundingactie voor de aankoop van landhuis Oosterhouw in Leens. ,,Niet voor mezelf, maar voor cultureel en culinair Groningen.”

Hoi Wilbert, toch maar de stoute schoenen aangetrokken?

,,Ja, ik vind het heel belangrijk dat Oosterhouw op een goede plek terecht komt. Meer algemeen: ik vind het belangrijk dat cultureel erfgoed bewaard blijft. En aangezien de provincie en Nationaal Programma Groningen zich liever met wegen, bermen en brainstormprocessen bemoeien, moeten we zelf wat gaan doen.”

Hoe zie je dat voor je? Wil je zelf weer als huisbewaarder in het landhuis trekken?

,,Nee, volgens mij heeft dit alleen kans van slagen als een entiteit - een stichting waarin goede mensen zitten - het landhuis beheert. Daarom heb ik Arjen Boekhold (ex-ketendirecteur van Tony’s Chocolonely; red.) er ook bij betrokken. Zo’n stichting zou een goed plan moeten schrijven dat de ziel van Oosterhouw borgt. Vervolgens zou een huisbewaarder twee, drie of vier jaar zijn dromen kunnen uitproberen. Het is voor mijn generatie al lastig genoeg iets te kunnen betalen...”

Je hijgt trouwens wat. Gaat het wel?

,,Haha. Ja, ik ben ondertussen aardappels aan het oogsten. Welkom in mijn leven.”

Is de crowdfunding al begonnen?

,,Nee, het is de bedoeling dat we vrijdag beginnen. Er moet minimaal 550.000 euro binnengehaald worden. Iedereen die wil, kan een stukje Oosterhouw adopteren, een kavel. Inclusief een officieel certificaat met gps, een jaarlijks bezoek aan de adoptiekavel en uiteraard deelname aan een jaarlijks kavelfeest. Maar je moet het eigenlijk niet alleen voor het geld doen. Je moet het ook voor het erfgoed, voor de provincie doen.”

Ondertussen staat Oosterhouw gewoon op Funda met een vraagprijs van 600.000 euro. Als iemand een miljoen biedt, ben je gezien.

,,Ja, dat verwacht ik wel. En dan is het maar afwachten wat ermee gebeurt. Blijkt maar weer dat we beter moeten zorgen voor ons erfgoed.”

Is er veel belangstelling?

,,Ja, heel veel. Het lijkt erop dat we Oosterhouw een beetje aan het ontdekken zijn.”

En dan is zaterdag ook nog een kijkdag, begreep ik. Ga je heen?

,,Ja, om iedereen weg te schoppen. Nee, zonder gekheid: ik ken het huis goed genoeg. Bovendien gun ik Christiaan Klasema (de verkoper, red.) hierin zijn eigen proces. Ik wil hem niet in de weg zitten.”

Wilbert komt op Twitter terug op zijn uitspraak over de provincie. Zie zijn tweet hieronder.

Gerelateerde artikelen: