Appingedam, Delfzijl, Het Hogeland, Loppersum en Westerkwartier krijgen 1 miljoen euro subsidie voor hulp aan woningeigenaren bij verduurzamen woning

De gemeenten Appingedam, Delfzijl, Het Hogeland, Loppersum en Westerkwartier krijgen samen 1 miljoen euro van het Rijk voor hulp aan particuliere woningeigenaren bij het verduurzamen van hun woning.

Het gaat om een uitkering uit de zogenaamde Regeling Reductie Energiegebruik. De vijf gemeenten werken voor de uitwerking samen met het Energieloket Groningen.

Hielke Westra

‘Deze subsidie biedt inwoners met een hoge energierekening en een minder goed geïsoleerd huis de mogelijkheid om met behulp van onafhankelijke deskundigheid snel de eerste stappen te maken in het besparen op het energieverbruik’, stelt wethouder Hielke Westra van de gemeente Westerkwartier in een persbericht.

Energiecoaches adviseren over energiebesparende maatregelen

In de dorpen en kernen worden bijeenkomsten gehouden waarin inwoners op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met alle mogelijkheden die voor handen zijn om hun energieverbruik te reduceren.

Verder worden - in de regio geworven en opgeleide - energiecoaches ingezet. Deze coaches kunnen (op afspraak) meer advies geven over energiebesparende maatregelen.

Ook kunnen inwoners van de vijf gemeenten ondersteuning krijgen bij het vinden van geschikte subsidies en/ of leningen voor grotere ingrepen of het opstarten van een gezamenlijke inkoopactie met het dorp of de wijk.