Zwaar transport in de Eemshaven; transformator van 320 ton over de Kwelderweg

Een speciale truck met trailer bracht vrijdagavond via de Kwelderweg een 320 ton zware transformator van de Beatrixhaven naar het hoogspanningsstation in de Eemshaven. Het laatste transport van deze omvang was tien jaar geleden.

De transformator wordt dit weekend in het in aanbouw zijnde 380 kV-hoogspanningsstation geplaatst. De toenemende vraag naar stroom heeft tot gevolg dat energietransporteur TenneT in Noord-Nederland op meerdere elektriciteitsknooppunten extra transformatoren neerzet. De hoeveelheid energie die van de Eemshaven op transport gaat naar de rest van Groningen en Nederland groeit nog steeds.

Een week op een binnenschip

Het gevaarte werd gebouwd door Royal Smit in Nijmegen. Een binnenschip deed er een week over om de tweehonderd kilometer naar de Eemshaven te overbruggen. De transformator, zes meter hoog, drie meter breed en tien meter lang, werd woensdag op de speciale trailer gezet voor het overbruggen van de laatste vijf kilometer naar de eindbestemming.

De laatste keer dat een 380 kV-trafo in deze provincie werd vervoerd was tien jaar geleden, voor het hoogspanningsstation Eemshaven Oudeschip. In de tussentijd zijn wel kleinere types, voor 220 kV en met lagere vermogens verplaatst. Het korte traject bevatte geen grote hindernissen zodat geen borden hoefden worden weggehaald of bomen gesnoeid.

Stroomsnelweg Eemshaven - Hoogkerk

Het 380 kV-station in de Eemshaven is overigens tijdelijk. Als de nieuwe ‘stroomsnelweg’ tussen Eemshaven en Hoogkerk in 2023 klaar is, is het knooppunt overbodig. De transformator wordt dan verplaatst naar station Vierverlaten bij Hoogkerk, dat uitgebreid wordt tot ‘de grootste meterkast’ van Nederland. Er komen daar in totaal zes van dergelijke transformatoren. De andere vijf arriveren naar verwachting in het voorjaar van 2021.