Slimme 5G-noodknop voor meer zelfredzaamheid getest in Het Hogeland

UITHUIZEN Tientallen kwetsbare inwoners in de gemeente Het Hogeland testen momenteel een innovatieve noodknop van het bedrijf Montr. Met het slimme apparaatje én dankzij de mobiele 5G-techniek kunnen ze overal en altijd hulp inroepen, ook buitenshuis.

Het grote bereik, het gebruiksgemak en de draadloze techniek maken deze noodknop uniek. Zelfstandig wonen wordt er iets gemakkelijker mee. De test is onderdeel van een 5G-pilot die wordt uitgevoerd binnen 5Groningen, een programma van Economic Board Groningen.

„Er is een behoorlijk verschil met de bestaande noodknoppen,” legt Stefan Meulensteen van Montr uit. „Die werken meestal alleen in huis. De nieuwe noodknop doet het ook wanneer iemand in de tuin aan het werk is en bij het boodschappen doen in de dorpswinkel.”

De Montr-Noodknop maakt namelijk gebruik van zeer energiezuinige en betrouwbare 5G-verbindingstechnieken. „Het is bovendien in gebruik een goedkope en zeer veilige techniek,” zegt Meulesteen. „Niemand kan de apparaten uitlezen.”

Handig in gebruik

Volgens Marcel van Leeuwen van zorg- en welzijnsorganisatie Mensenwerk Hogeland is er veel behoefte aan deze nieuwe noodknop. „Veel ouderen vinden moderne telefoons te ingewikkeld, te zwaar of te groot.”

De nieuwe noodknop heeft het formaat van een sleutelhanger en met een gewicht van nog geen dertig gram kan het zo in een koordje om de nek. En er zit maar één knop op het fel gekleurde geavanceerd stukje elektronica, precies in het midden. „Mensenwerk Hogeland opereert in een gebied met veel kleine kernen waar betrekkelijk veel senioren en kwetsbare personen wonen,” weet Van Leeuwen. „Nu van hen meer zelfredzaamheid wordt verwacht is het belang van hulpmiddelen die hen ondersteunen bij zelfstandig wonen groot.”