Arjen komt thoes: 5 redenen waarom de rentree van Robben bij FC Groningen een belachelijk groot succes wordt

Waarom de terugkeer van Arjen Robben bij FC Groningen een belachelijk groot succes wordt? 5 redenen en 1 tegenargument.

1. Groene kathedraal in vuur en vlam

Ja, Robben werd in januari 2006 overgevlogen uit Londen om de officiële opening van de Euroborg (inmiddels omgedoopt tot het beter bekkende Hitachi Capital Mobilty Stadion) te verrichten. Maar zelf trok hij in de groene kathedraal nooit op Robbiaanse wijze naar binnen. Zo werd werd Kees van Wonderen bij het basisdebuut van de Bedumer tureluurs gedraaid in het oude Oosterparkstadion. Nu krijgt de rasartiest een nieuw theater.

 

O ja, Hans Nijland blies ooit iets te hoog van de toren door over een derde ring in het stadion te oreren. Door de plotse run op seizoenkaarten én de coronamaatregelen wordt het ineens toch weer dringen geblazen. De hoogste tijd om een noodtribune op het dak in elkaar te timmeren, dus. Bestaat 'Idee voor vakwerk', de shirtsponsor op het moment van Robbens debuut, eigenlijk nog?

2. Warming-up op de fiets

Blessures speelden Robben zijn hele carrière parten. De Man van Glas is een van zijn minst vleiende bijnamen. Maar waar Robben zich in Londen, Madrid en München in dikke bolides verplaatste, wil hij in Groningen weer gewoon op de fiets naar de training. Zie het als een extra warming-up. De spieren zijn hoe dan ook alvast losgegooid.

 

Hoe zijn route naar trainingscomplex Corpus den Hoorn van een kilometer of drie er straks uitziet? Vanaf zijn villa eerst een klein stukje op de Verlengde Hereweg, linksaf de heerlijk naar beneden glooiende Van Ketwich Verschuurlaan in en dan alleen nog maar rechtdoor.

Tip: steek niet te vroeg over als het Topsportzorgcentrum in het vizier is. Voor je het weet heb je een prent van oom agent, omdat je op het verkeerde fietspad rijdt.

(Extra tip: vraag bij een eventuele boete vooral niet: 'Weet je wel wie ik ben?' Dat weet de agent best.)

3. Goed voorbeeld doet goed volgen

De oproep van Evgeny Levchenko (42) aan Erik Nevland (42) en Rasmus Lindgren (35) was er al snel op Twitter. Of de twee Scandinavërs na het geruchtmakende nieuws over Robben óók zin hebben om hun kicksen weer onder te binden?

Luis Suárez (33) en Virgil van Dijk (28) houden zich ondertussen opvallend koest, al loont het voor technisch directeur Mark-Jan Fledderus misschien net iets meer de moeite om de banden met Hans Hateboer warm te houden. De man uit Beerta is wel pas 26, dus nog even geduld.

4. Mexico is weer wakker

Weet je nog? Het WK van 2014? Robben versierde vandaag op de dag af zes jaar geleden in Brazilië op memorabele wijze een strafschop tegen Mexico, die verzilverd werd door Klaas-Jan Huntelaar, nog zo'n oude rot in de eredivisie. Het Nederlands elftal plaatste zich daardoor voor de kwartfinales, terwijl de Mexicanen woedend waren.

Een meisje zong een anti-Oranje-lied en José Luis Mercado twitterde sindsdien elke dag dezelfde zin naar de FIFA, KNVB, Mexicaanse bond en Robben: 'No era penal' ('Het was geen penalty'). Mercado was de laatste maanden iets minder consequent, maar sinds de bekendmaking van de rentree van Robben is het meteen weer elke dag raak. Toch nog een beetje leedvermaak, ook precies zes jaar na dato. 

5. Veeg uit de pan

De kantjes eraf lopen op de training? Robben heeft er een broertje dood aan. Vraag maar aan Rafinha, zijn ex-ploeggenoot bij Bayern München. De Braziliaan sprintte in 2017 op z'n Braziliaans tijdens een training van de Rekordmeister. 'Sprinten jongen! Dat is geen sprint, wat is dat? Dat is geen sprint!', riep Robben. Om Rafinha vervolgens nog eens een woedende blik toe te werpen.

Kortom: de jonkies van FC Groningen zijn gewaarschuwd.

Waarom de terugkeer van Arjen Robben geen succes wordt?

Blessureleed? Zou kunnen natuurlijk. Maar sportverslaggever Jan Mennega, die zag hoe Robben zich in de loop der jaren tot wereldster ontpopte, heeft goed nieuws. Bij FC Groningen konden ze net na de eeuwwisseling vrijwel altijd op Robben rekenen.

,,De blessures zijn pas gekomen toen hij bij PSV speelde. Ik kan me niet herinneren dat hij er in zijn tijd bij FC Groningen lang uit is geweest. Dat-ie blessuregevoelig is, is bekend. Maar hij is nog steeds op een maniakale manier met zijn lichaam bezig. Aan Robben zelf zal het niet liggen. Nooit."