APB acht tijd rijp voor dorpssstrandje in Bedum

BEDUM Dorpsbelangenvereniging APB Bedum vindt dat nu de tijd rijp is voor de aanleg van een dorpsstrandje aan het Boterdiep.

De jeugd uit het dorp maakt de laatste tijd veel gebruik van het Boterdiep om een verkoelende duik te kunnen nemen. Nu dienen de aanlegsteigers nog als chill-plek, maar ABP meent dat er door de aanleg van een strandje kan er nog beter gerecreëerd.

Daarbij wordt voortgeborduurd op een idee van drie jaar geleden. In 2017 zijn er in de voormalige gemeente Bedum een aantal bijeenkomsten gehouden met als titel ‘Rondje om de Noord’. Dat leverde ideeën op voor een betere en toekomstbestendige noordkant van het dorp. ,

Voor deze ideeën is geld beschikbaar gemaakt omdat er de komende jaren nogal wat staat te gebeuren qua ingrijpende projecten aan de noordkant van Bedum. De gemeente wil die ontwikkelingen aangrijpen om de noordkant van het dorp aantrekkelijker te maken.

Compensatiegeld hoogspanningsmasten

Begin januari 2020 werd er een bijeenkomst gehouden waar de plannen in het kader van het landschapscompensatie-plan werden gepresenteerd. Deze plannen zijn opgesteld omdat de bestaande hoogspanningsmasten, vanuit de Eemshaven naar Hoogkerk, worden vervangen door nieuwe en grotere exemplaren. Hierdoor is er compensatiegeld beschikbaar gekomen voor het realiseren van mooie plannen voor de directe omgeving.

ABP Bedum ziet graag dat het strandje in de omgeving van de ijsbaan nu wordt gerealiseerd. Het zo er bovendien voor zorgen dat de doorgang bij de brug beter vrijgehouden voor de passerende wandelaar of fietser, brengt de vereniging in als extra argument.

Gerwin Groenewold heeft intussen al voor het APB Bedum een artist's impression gemaakt hoe het gebied bij de ijsbaan er uit zou kunnen zien. „We hopen dat het gerealiseerd kan worden,”zegt voorzitter Henk van der Veldw. „De reacties over het recreëren in het Boterdiep zijn positief en veelbelovend. Tijdens het maken van de foto’s riep een voorbijganger: ‘zo deed’n wie dat vrouger ook!’.”