F16’s oefenen boven Marnewaard en bij Winsum

MARNEWAARD Jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht en militairen van de Koninklijke Landmacht oefenen van dinsdag 2 juni tot en met vrijdag 5 juni gezamenlijk in het uitvoeren van zogeheten Close Air Support-missies.

De vliegbewegingen vinden plaats tussen 10.00 en 00.00 uur boven militair oefenterrein de Marnewaard en het gebied tussen de plaatsen Dokkum en Winsum. Overdag wordt er gevlogen met jachtvliegtuigen van de Luchtmacht, in de avonduren vinden vluchten plaats met een ingehuurd civiel straalvliegtuig.

Uitschakelen gronddoelen

Tijdens deze oefeningen worden zogenaamde Joint Terminal Attack Controllers (JTAC-ers) van de Koninklijke Landmacht opgeleid in het waarnemen en positioneren van uit te schakelen gronddoelen. De JTAC-ers geven vanaf de grond per radio en computer aanwijzingen aan vliegers van de Koninklijke Luchtmacht over de precieze locatie van de aan te vallen doelen. De jachtvliegers schakelen vervolgens gesimuleerd de doelen uit.

„Bij deze oefeningen ligt het accent sterk op de samenwerking tussen de militairen op de grond en de bemanningen van de jachtvliegtuigen,” aldus een ervaren F-16 vlieger. „We hebben de afgelopen jaren als Luchtmacht veel ervaring opgedaan in conflictgebieden zoals Afghanistan, Irak en Syrië. Het is essentieel voor onze jongere collega-vliegers en JTAC-ers dat we deze ervaringen door kunnen geven.”

In het vastgestelde oefengebied vinden in het kader van deze trainingen vliegbewegingen plaats met militaire jachtvliegtuigen. De straaljagers kunnen daarbij soms lager vliegen dan men gewend is. Dit oefengebied wordt het hele jaar door gebruikt voor verschillende soorten trainingen.

Informatie

Vanwege operationele redenen of onvoorziene omstandigheden kan van bovenstaande planning worden afgeweken. Heeft u vragen, opmerkingen of een klacht over de vliegbewegingen? Kijk dan op www.luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766.