Contouren nieuw kindcentrum Ten Boer duidelijk zichtbaar

TEN BOER De bouw van het nieuwe kindcentrum in Ten Boer loopt voorspoedig. De contouren van het gebouw zijn inmiddels duidelijk zichtbaar.

Na de eerste paal in oktober vorig jaar, werd in maart het hoogste punt bereikt. Indien alles verder volgens planning verloopt, zal de oplevering van het nieuwe kind centrum in oktober 2020 plaatsvinden.

Het nieuwe kindcentrum in Ten Boer heeft een oppervlakte van 3.064 vierkante meter en krijgt een multifunctioneel karakter. Het biedt straks onderdak aan OBS de Huifkar, CBS de Fontein en Kinderopvangorganisatie Kids2b.

Zonnepanelen

Aan de buitenkant lijkt het gebouw te zijn gemetseld. In werkelijkheid zijn er gezaagde bakstenen toegepast die op speciale isolatieplaten zijn gelijmd. Het gebouw wordt aardbevingsbestendig gebouwd. De stabiliteitsportalen (staalconstructie), nodig voor de aardbevingsbestendigheid, zijn straks terug te zien in de gevels omdat het metselwerk op deze plaatsen naar voren steekt. Daarnaast heeft het project een duurzaam karakter. Zo krijgt onder andere het dak op de eerste en tweede verdieping van het gebouw volledige bedekking van zonnepanelen.

Op deze manier wordt het een bijna energieneutraal gebouw (BENG), gasloos en het voldoet gemiddeld aan de eisen van Frisse Scholen klasse B waardoor het nieuwe kindcentrum een goede luchtkwaliteit krijgt.

IJsbaanvereniging

Naast het kindcentrum krijgt ook ijsbaanvereniging Kaakheem een nieuw onderkomen en wordt de Sportlaan en een deel van de Riekele Prinsstraat opnieuw ingericht om het verkeer straks veilig te laten verlopen. Dat is voor oktober klaar. Naar verwachting wordt het gebouw na de herfstvakantie in gebruik genomen.

De voormalige gemeente Ten Boer heeft in 2018 besloten om de nieuwbouw te realiseren tegenover de skeelerbaan in Ten Boer. Aannemers Bouwgroep Dijkstra Draisma (BGDD) en BAM zijn verantwoordelijk voor de realisatie; het bureau abcnova en Technion voor de directievoering; Pieters bouwtechniek voor het constructie advies. Het nieuwe gebouw is een ontwerp van TenW Architecten.