Menkemaborg Uithuizen gaat weer open

UITHUIZEN De Menkemaborg in Uithuizen gaat op Pinkstermaandag om twaalf uur weer open voor bezoekers.

Een bezoek moet online gereserveerd worden (via: www.menkemaborg.nl). Dat kan vanaf 29 mei. Dit is niet alleen verplicht, maar ook nodig, want er kunnen slechts een paar bezoekers tegelijkertijd aanwezig zijn in de borg.

Voor een bezoek aan de tuin hoeft niet gereserveerd te worden. Er is een route met één ingang en één uitgang. Wel is, vanwege de smalle paden, het doolhof gesloten. Voor bezoek aan de tuin is een tuinkaartje verplicht.

Veel onderhoud gepleegd

In de afgelopen drie maanden was het druk rond de borg en het schathuis. Er waren geen bezoekers, maar er werd hard gewerkt aan het groot onderhoud van de gebouwen. Dit stond al gepland en kon worden uitgevoerd met subsidie van overheden en fondsen. Het dak van het schathuis werd voorzien van een isolatielaag. In beide gebouwen zijn roestige ankers hersteld of vervangen. De uiteinden van enkele balken, waaronder de oudste balken uit 1597, bleken rot en werden hersteld. De glas-in-loodramen uit 1705 werden voorzien van nieuw lood en kunnen er weer zeventig jaar tegen.

Jacob Tewes

Er was al bekend wie de maker van de wapens en teksten in deze ramen was, maar nu blijkt dat hij op verschillende ruiten zijn naam heeft gezet. Het was Jacob Tewes uit Uithuizen. Hij leverde toen topkwaliteit, volgens de glazeniers, die nu de ramen hebben gerestaureerd.

Het grondige onderhoud van het schathuis en de borg zorgde voor veel stof in de gebouwen. In de borg waren de meubels en voorwerpen in vier kamers weer ingepakt en afgedekt. Net als tijdens de grote schoonmaak werden de interieurs en voorwerpen weer schoongemaakt.

In de borg is de thematentoonstelling ‘Klein maar fijn: kleine meubelen en houten voorwerpen in de Menkemaborg’ het hele jaar nog te zien.

Alle activiteiten, waaronder lezingen en de kaarslichtavond zijn geannuleerd.