Op Roakeldais genomineerd als Ambassade van de Verdraagzaamheid 2020

WARFFUM Festival Op Roakeldais in Warffum is voor de provinie Groningen genomineerd voor de prijs Ambassade van de Verdraagzaamheid 2020.

Donderdag 21 mei is door UNESCO uitgeroepen tot Dag van de Culturele Diversiteit en Dialoog. De stichting Eén Land Eén Samenleving heeft in samenwerking met het Paleis van de Verdraagzaamheid (Amsterdam) en onder auspiciën van de Nederlandse Commissie van UNESCO, deze dag aangegrepen om de nominaties voor de prijs bekend te maken.

Elk jaar worden 12 personen of organisaties, uit elke provincie één, genomineerd omdat zij zich uitzonderlijk hebben ingezet voor verdraagzaamheid.

Culturele diversiteit wereldwijd

Festival Op Roakeldais in Warffum zet zich al 55 jaar in om de wereldwijde culturele diversiteit te laten zien, te vieren en verbroedering tussen culturen te bevorderen. In al die jaren is Festival Op Roakeldais uitgegroeid tot het grootste, jaarlijkse, festival voor traditionele, culturele dans en muziek in Nederland. „Door het grote publiek met onze shows kennis te laten maken met de prachtige uitingen van culturele diversiteit wereldwijd,” zegt artistiek directeur David Kloosterhuis “En daarnaast onze gastgezinnen, ruim 150 verspreid over de dorpen van Het Hogeland, die een week lang gasten in hun gezin opnemen en elkaars cultuur leren kennen. Dat draagt ultiem bij aan het bevorderen van verdraagzaamheid. Als je elkaar echt leert kennen, ontstaat verdraagzaamheid vanzelf.”

De kern waar festival over gaat

Voorzitter Joeri van der Werf van de stichting Festival Op Roakeldais is ook zeer enthousiast over de nominatie. „Het is altijd leuk en fijn om genomineerd te worden voor een prijs, maar deze prijs sluit precies aan bij de kern van waar ons festival over gaat. Dat de organisaties achter de prijs ons heeft gevonden en dat erkend, maakt het extra mooi. In het jaar dat Festival Op Roakeldais haar 55-jarig bestaan zou vieren, dat helaas niet kan vanwege de coronacrisis, laat zo’n nominatie zien hoe belangrijk het is wat wij aan het doen zijn. Deze prijs winnen zou een kroon zijn op de 55e editie die nu eind juni 2021 gaat plaatsvinden.”

De winnaar van Ambassade van de Verdraagzaamheid 2020 wordt bekendgemaakt op 14 november 2020, voorafgaande aan de UNESCO-dag van de Verdraagzaamheid op 16 november. Vanaf september 2020 kan iedereen in Nederland stemmen.