Dropshipping: Hoe werkt het eigenlijk en wat zijn de opstartkosten?

Aangeboden door: Shopify

Dropshipping is populair onder veel online ondernemers. Het is een manier om geld te verdienen aan online verkopen zonder over eigen voorraad te beschikken. Dat heeft als voordeel dat de opstartkosten bijzonder laag zijn. Je hoeft geen producten in te kopen, zodat je hierop al bespaart. Daarnaast heb je geen opslagruimte nodig om voorraad in onder te brengen.

Optreden als tussenpersoon

Als je werkt met dropshipping dan ben je met je webshop in feite een tussenpersoon. Klanten komen bij jou een product kopen. Jouw webshop staat in verbinding met de dropshipping leverancier. Die krijgt de bestelling van jouw klant binnen via jouw webshop en zorgt voor verpakking en verzending van het product. Zo simpel werkt het principe van dropshipping. Dat betekent niet dat je meteen binnenloopt als je en dropshipping webwinkel start. Er zijn veel webshops die op deze manier werken en daarom is het maken van onderscheid belangrijk.

Lage opstartkosten voor dropshipping webshop

De enige kosten voor het opstarten van een dropshipping webshop zijn de kosten voor het maken van een webwinkel. Nu is het mogelijk om een websitebouwer in te huren die exclusief voor jou een webshop ontwikkelt. In dat geval is er geen sprake van lage opstartkosten, want hiervoor mag je de portemonnee trekken. Er is een andere manier om wel met lage opstartkosten te starten. Dat is door gebruik te maken van een platform waar je een kant-en-klaar concept krijgt aangereikt, zoals met Shopify Drop Shipping. De opstartkosten zijn hier zelfs heel laag, want er is een gratis proefperiode beschikbaar. Daarna betaal je een maandelijkse prijs. Is er sprake van een groot succes dan is het altijd mogelijk om je onderneming op te schalen.

Wat ga je verkopen?

Je hebt geen eigen producten nodig, maar wel producten van een leverancier of groothandel. Het genoemde platform Shopify maakt het je heel gemakkelijk om producten te zoeken voor de verkoop. Oberlo helpt om producten te zoeken en deze toe te voegen aan je webwinkel. Zoals gezegd is eigen voorraad hebben hierbij niet nodig. Oberlo biedt een ruime keuze aan leveranciers die de voorraad van je webwinkel bijhouden en bestellingen verzenden. Bij het gebruikmaken van Shopify als platform krijg je Oberlo er gratis bij. Dat scheelt dus ook weer in de hoogte van de opstartkosten.

Starten met een laag risico

Naast de lage opstartkosten is er ook nog eens sprake van een laag risico. Beide elementen hebben uiteraard met elkaar te maken. De lage opstartkosten zijn er omdat je geen eigen voorraad hoeft te hebben. Dat zorgt ervoor dat het risico dat je als ondernemer loopt eveneens laag is. Er valt niets te verliezen behalve de tijd die je investeert en de minieme opstartkosten om een webwinkel te beginnen. Dat maakt de methode van dropshipping ook zo populair. Het biedt kansen om online te ondernemen zonder dat je risico loopt een grote investering te verliezen. Er zijn nog wel extra kosten als je bijvoorbeeld besluit om van betaalde advertenties gebruik te maken. Dat budget heb je echter helemaal zelf in de hand.