Toch inzet reguliere Waddenhelikopter voor coronapatiënten op Friese Waddeneilanden

In het geval van acute zorg kan toch de reguliere Waddenhelikopter ingezet worden voor coronapatiënten op de Friese Waddeneilanden. Dat komt door een speciale brancardtent die in de helikopter geplaatst kan worden. Dit laat Regionale Ambulancevoorziening Fryslân (RAV Fryslân) weten.

De coronapatiënt wordt tijdens de vlucht geïsoleerd in een speciale brancardtent. Deze zogenaamde Bio-vac is, in tegenstelling tot de helikopter, goed en gemakkelijk te reinigen en te desinfecteren. Na vervoer van een patiënt hoeft dan niet de hele helikopter schoongemaakt te worden, maar alleen de Bio-vac. Naar verwachting kan de helikopter eind deze week ingezet worden.

Standaardvervoer coronapatiënten per boot

Standaard gaat het vervoer voor coronapatiënten van de Waddeneilanden per boot. Hiervoor heeft RAV-Fryslân afspraken gemaakt met verschillende partijen. De boten beschikken over een afgezonderde ruimte. Voor de meeste patiënten is de overtocht per boot snel genoeg en het is patiëntvriendelijker.

Helikopter alleen in geval van medische noodzaak

De Waddenhelikopter geeft extra zekerheid en wordt alleen voor coronapatiënten ingezet in geval van medische noodzaak of wanneer de boot niet gebruikt kan worden. De reserve Waddenhelikopter wordt op dit moment ingezet voor Intensive Care coronapatiënten tussen ziekenhuizen in Nederland.